Nieuws/Wat U Zegt
1326663
Wat U Zegt

Fans van Max Verstappen willen meer televisiebeelden

Uitslag Stelling: F-I ondergeschoven kindje

De Formule-I races moeten gewoon vrij te zien zijn op de Nederlandse televisie, vindt een ruime meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. „Niet alleen vanwege Verstappen, maar voor iedereen die er graag naar kijkt.”

De pas 19-jaar oude Max Verstappen doet uw hart opbloeien van trots, door zijn mooie prestaties op het circuit met het Red Bull-team. Velen kijken met spanning uit naar de start van het seizoen, aanstaande zondag in Australië. Slechts een op de vijf stellingdeelnemers vindt het niet nodig dat de races live worden uitgezonden op een vrije Nederlandse zender. Diverse lezers stellen dat zij net zo lief naar de Duitse televisie of de BBC naar autosport kijken.

Abonnees van Ziggo kunnen de stuurmanskunsten van Max sowieso zien op Ziggo Sport. Iets meer dan 20 procent kiest bewust voor een abonnement op deze zender vanwege onder meer de Formule-I. Een deelnemer vindt dat echte fans dat ook behoren te doen: „Pas na de winst van Max in Spanje kwam er meer interesse voor de F-I en begon men te roepen om tv-beelden. Maar toen F-I voor Nederland niet interessant was, besloot RTL te stoppen en besloot Sport1, het latere Ziggo Sport, het te blijven uitzenden. Dan vind ik dat zij nu ook het recht hebben om hiermee verder te gaan.”

Veel lezers wijzen er echter op dat Formule-I liefhebbers in de kou staan: „Er is onevenredig veel aandacht voor voetbal terwijl andere sporten ook aandacht verdienen.” En: „Autosport is een ondergeschoven kindje.” „Vermoeiend”, zegt iemand voor wie het allemaal niet zo hoeft, „hoe een sport opééns interessant wordt zodra een Nederlander er succes mee heeft. Darten kreeg vroeger ook nooit zoveel aandacht.”

Het gros van de stellingdeelnemers is blij met Verstappen. Meer dan 80 procent vindt het geweldig dat hij al op 17-jarige leeftijd debuteerde en bijna driekwart beschouwt hem als een sportman die met beide benen op de grond blijft staan. „Hij leeft voor zijn sport”, klinkt het bewonderend. „Hij kan goed met roem en rijkdom omgaan, veel beter dan die verwende voetballers met hun rare kapsels en tattoos.”

De Limburgse autocoureur doet zelf geen uitspraken over zijn verwachte prestaties komend seizoen. Bijna de helft van de stemmers rekent op extra race-spektakel, nu de Formule-I eigenaar nieuwe regels heeft ingesteld, die de rondetijden omlaag moeten brengen. „Ik denk dat Mercedes nog te snel is”, voorspelt een liefhebber. Een ander meent: „Een keer podiumplaats of weer een race winnen is natuurlijk heel mooi. Het doel is wereldkampioen. Misschien niet dit jaar, maar Max gaat het redden.”

Een Grand Prix op het circuit van Zandvoort is voor driekwart van de stellingdeelnemers een gekoesterde wens. „Ik zie liever dat de Formule-I race naar Zandvoort komt, dan dat de Olympische Spelen in Nederland georganiseerd gaan worden”, verzucht een van hen. „Ons land is te dicht bevolkt”, beseft een ander, „dus niet haalbaar, met die jankerds over geluidsoverlast.”

Volgens 40 procent van de deelnemers is Formule-I vooral een speeltje voor de rijken, maar voor bijna net zoveel lezers staat het mooie spektakel voorop. Slechts 4 procent wijst het af, wegens milieuvervuiling. En gevaarlijk? „Natuurlijk, maar dat maakt het juist zo spannend!”

Eline Verburg