Nieuws/Wat U Zegt
1329899
Wat U Zegt

’Huis kopen onmogelijk’

Een hypotheeklening krijgen wordt steeds moeilijker. Een paar feiten. Voorheen werd de bemiddeling van een hypotheekadvies verwerkt in de hypotheeklening. Nu moet men een paar duizend euro voor dit advies betalen en ook andere kosten ophoesten plus nog een bak geld meenemen om maar een hypotheeklening te krijgen.

Natuurlijk leg ik de uitspraak van ING-manager heer Flikweert verkeerd uit (Tel. 8/3), doch de waarheid is het wel. Letterijk wordt gesteld dat ouders vaak bijspringen of garant staan of een lening verstrekken anders lukt het niet. Ergo zonder hulp van de ouders wordt het steeds moeilijker een huis te kunnen kopen.

In 11 procent van de gevallen helpt een erfenis bij het kopen van een huis om vervolgens te citeren: „Je moet wel geluk en gezegend zijn met (rijke) ouders”. Deze uitspraak kan nooit zo bedoeld zijn maar wordt wel gesteld: Geluk hebben dat je ouders komen te overlijden om alsnog een hypotheeklening te kunnen krijgen?

Vele politieke partijen hebben in het vaandel staan het beperken van de hypotheekaftrek. Ondertussen willen zij het scheefwonen aanpakken, huurverhogingen toestaan. Onbetaalbare huren worden gecompenseerd met huurtoeslagen. Als Nederlander jaren op een wachtlijst staan voor een huurwoning en dan noodgedwongen in de vrije huursector gaan huren heb je amper ruimte om te sparen. Koopprijzen in de randstand zijn eigenlijk onbetaalbaar geworden. Genoeg voorbeelden dat het kopen van huizen nu en in de toekomst steeds moeilijker wordt gemaakt.

Wat blijft over na de verkiezingsretroriek van de vele partijen. Ik ben benieuwd doch vrees de uitslag al te kennen. Een nieuwe leuze: “Het kopen van een huis kunnen wij niet leuker maken maar wel onmogelijk”.

Wim Knaap, Hoorn