1331213
Wat U Zegt

Niet kiezen beïnvloedt de kiesdeler

Vele stemgerechtigden denken dat, wanneer zij niet stemmen, hun stem dan naar andere partijen gaat. Dit is onjuist. Een niet uitgebrachte stem doet helemaal niet mee.

Minder stemmers heeft alleen invloed op de kiesdeler. Bij minder stemmers heeft een partij minder stemmen nodig om een zetel te krijgen. De kiesdeler is het aantal stemmen dat de partij moet behalen om een zetel te krijgen.

Voorbeeld: Als negen miljoen mensen stemmen, dan wordt dit gedeeld door het aantal Kamerzetels (150). De uitkomst is dan 60.000 (kiesdeler). Als een partij 260.000 stemmen haalt, gedeeld door 60.000 dan heeft deze recht op 4,33 zetels in de Tweede Kamer. Dus vier zetels.

In het ergste geval krijgt een partij helemaal geen zetel. Als een partij 55.000 stemmen krijgt, gedeeld door 60.000 is 0.92 dan krijgt deze partij geen zetel.

Die stemmen en de restzetels van andere partijen gaan dan via een berekening naar een andere partij, die met de hoogste gemiddelde score.

Dus bij niet-stemmen gaat je stem niet naar andere partijen, maar die kans is wel aanwezig bij de stembusgangers. Dan loop je kans dat jouw stem naar de niet door jou gekozen partij gaat.

Michael Terpstra,

Garderen