Nieuws/Wat U Zegt
1334342
Wat U Zegt

Stemmers: vakbonden moeten inzetten op vaste banen

Uitslag Stelling: Verdeeld over super-actie

Supermarktketen Jumbo heeft goed gehandeld met het buitenspel zetten van de bonden bij onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden. Dat vindt althans een kleine meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag.

Jumbo gaat verder praten met de ondernemingsraad over de arbeidsvoorwaarden van de 3000 werknemers van de distributiecentra, zo werd gisteren bekend. Sommigen noemen dit gedrag van Jumbo ’asociaal’. „Er is altijd nog recht op staken”, aldus een stemmer. Een ander vindt het eigenlijk helemaal niet zo gek. „Een sterke OR kan bij een bedrijf heel veel voor elkaar krijgen.”

De FNV wil 2,5 procent loonsverhoging en meer vaste contracten voor medewerkers. De bond kreeg zijn zin niet en ging actie voeren.

De helft van de stemmers vindt de eisen van de bonden niet echt redelijk, terwijl iets minder dan de helft juist vindt dat de bonden niet buitensporig veel vragen. Jumbo vindt dat het de bonden al behoorlijk tegemoet is gekomen door 1,5 procent meer loon te bieden. Het bedrijf klaagt dat de vakbonden ’ondanks vele uitnodigingen’ niet meer willen onderhandelen. Een paar respondenten noemt deze handelwijze dan ook regelrechte chantage.

Een meerderheid vindt dat de vakbonden hun hand hebben overspeeld door te gaan staken. De meesten denken niet dat de opstelling van Jumbo een dreigement is om de bonden weer terug te dwingen aan de onderhandelingstafel. Een respondent vindt het juist geen handige strategie van de vakbonden om van dat salaris een breekpunt te maken. „De FNV had moeten inzetten op die vaste banen. Die zijn veel belangrijker.”

Iets meer dan de helft heeft als supermarktklant wel begrip voor de acties van de werknemersorganisaties. Ze vinden het bijvoorbeeld niet gezond dat in de distributiecentra driekwart van de werknemers werkt op uitzendbasis of op een flexcontract. „Vaste banen geven mensen zekerheid”, stelt een stemmer. Maar een ander denkt dat werkgevers niet genegen zijn meer vaste contracten af te sluiten.

Driekwart vindt dat over het algemeen meer werknemers vaste contracten moeten hebben. Wel denkt een krappe meerderheid dat Jumbo juist flexkrachten nodig heeft om de concurrentie voor te blijven.

De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag denken dat nu Jumbo de vakbonden naar huis heeft gestuurd, andere bedrijven dat ook gaan doen. De vraag of het een goede ontwikkeling is dat steeds minder werknemers lid zijn van de bond, verdeelt de stemmers. „Mensen vergeten makkelijk wat de bonden allemaal voor elkaar hebben gekregen”, zo schrijft een overtuigd vakbondslid. Iemand anders vindt het wel mooi wat de vakbond heeft bereikt, maar: „De tijden zijn veranderd. Er is veel minder plek voor het collectief. De wereld is digitaler en individueler geworden. De bond loopt daarop achter.”

Wel vindt twee derde dat vakbonden, hoewel ze steeds minder leden hebben, nog steeds een volwaardige onderhandelingspartner kunnen zijn voor cao’s. Iemand vindt cao’s een Middeleeuws instituut en geeft de leiding van Jumbo gelijk dat ze er klaar mee is. „Bedrijven die van elkaar verschillen worden in een keurslijf geduwd. In de OR zitten tenminste werknemers die het bedrijf goed kennen.”

Martine de Vente