1349294
Wat U Zegt

Helft deelnemers: Feyenoord bezwijkt onder stress

Uitslag stelling: Druk speelt elftal parten

Het onverwachte verlies van Feyenoord tegen Excelsior doet de Rotterdammers de das om, denken veel stellingdeelnemers. Bijna de helft van de respondenten verwacht dat de ploeg van coach Van Bronckhorst bezwijkt onder de ’kampioensstress’.

Hoewel Feyenoord nog één punt voor staat op rivaal Ajax, voorspellen velen dat de Rotterdammers zondag niet winnen van Heracles. Daarentegen zien de meesten Ajax wel zegevieren in de uitwedstrijd tegen Willem II. Bij een gelijkspel of verlies van Feyenoord thuis tegen Heracles en winst van Ajax, worden de Amsterdammers landskampioen. De Rotterdammers, die al bijna het hele seizoen bovenaan staan, hebben zich veel constanter getoond dan de Amsterdammers. Maar de druk op de spelers neemt enorm toe nu de eindfase van de competitie in zicht komt. Het team van coach Van Bronckhorst moet het hondstrouwe legioen na 18 jaar weer de landstitel bezorgen. De berichtgeving in de media vergroot de druk. „Stress doet veel bij Feyenoord”, stelt een deelnemer nuchter, die de opinie van velen verwoordt. Maar elke ploeg die in de situatie terechtkomt dat de slotdag bepalend kan zijn voor het landskampioenschap, kan bezwijken onder de druk. Zo raakte Ajax vorig seizoen op de slotdag alsnog de landstitel aan PSV kwijt door een 1-1 gelijkspel bij De Graafschap.

Toch denkt een grote groep (ca. 40 procent) dat Feyenoord het wel redt tegen Heracles. Het thuisvoordeel voor de spelers van Van Bronckhorst speelt een grote rol, denkt menigeen. „ De Kuip met al die gestoorde fans is dermate imponerend dat Heracles niet kan schitteren”, verwacht een stellingvoorstander. Bovendien is de ondergrond van groot belang, menen velen. Zo laat een supporter weten: „Feyenoord wint door het belangrijkste, het grasveld. Schandalig dat we in de Eredivisie op kunstgras spelen.”

Een kleine groep (ca. 11 procent) van de deelnemers durft gewoonweg niet te zeggen hoe de competitie zondag afloopt, maar spreekt wel de hoop uit dat Feyenoord de titel binnensleept. Dat zou rechtvaardig zijn, gezien de prestaties van het elftal tijdens het seizoen: „Kampioenschap gaat over 34 wedstrijden, daarin was Feyenoord het meest constant en daarom terecht kampioen.”

Als het op de gunfactor aan zou komen, dan was Feyenoord nu al winnaar. Maar liefst 69 procent draagt de Rotterdamse elf een warm hart toe en ziet de ploeg graag als winnaar van dit voetbalseizoen in de Eredivisie. Zelfs sommige rivaliserende supporters hebben een zwak voor de ’werkvoetballers’: „Ik verwacht dat Feyenoord zich zondag in de Kuip zal revancheren voor de uitglijder van zondag. Ik ben al 46 jaar Ajax-fan, maar ik gun Feyenoord deze titel. Na 18 jaar nagenoeg niets gewonnen te hebben, is het nu wel weer eens tijd om een prijs te pakken! Feyenoord is tot zover dit seizoen het meest constant geweest, het is ze gegund!”

Aan de kwaliteiten van Feyenoord of Ajax zal het niet liggen, maar het elftal dat zondag het beste z’n zenuwen in bedwang kan houden wordt kampioen, denkt de meerderheid. Als de spelers stijf van de stress het veld opgaan, wordt het niks, verwacht menigeen. Maar hulp van een mental coach om de spanningen te bezweren, is niet nodig, vinden de meesten. Dat past niet bij de Rotterdamse ’bikkels’.