1350374
Wat U Zegt

Wegkijken van leed bij olifanten

Met grote ontroering gekeken naar Helden van de Wildernis, waarin de moedige Antoinette van der Water haar leven wijdt aan het redden van mishandelde olifanten in Thailand.

Haar hoop én wanhoop zijn gewoon tastbaar. Is het al erg in Thailand, in India is het zelfs legaal om olifanten onder het mom van cultuur en religie uit het wild te onttrekken. Nadat ze geestelijk worden gebroken, het zogeheten ’pajaan-’ of crush-ritueel, worden ze ingezet voor riten en als levende beelden levenslang vastgeklonken bij tempels.

Heel toevallig viel deze opleving van cultuur samen met het opkomen van het massatoerisme, toen vliegen naar verre oorden goedkoper werd. Een undercoverrapportage in de Daily Mail gaf enorme verontwaardiging over deze praktijken. Hoewel al langer bekend is dat olifanten zeer intelligent, zachtaardig en sociaal zijn en net als mensen rouw en depressie kennen, kijkt de wereld massaal weg bij dit dierenleed.

Verantwoordelijkheid zou wereldwijd genomen moeten worden. Waarom ze niet als werelderfgoed betitelen? Mr. Knoops stelde ooit voor in zijn columns om een Verenigde Naties voor Dieren op te richten. Geweldig voorstel, wie neemt het initiatief?

Inez Milot, Voorschoten