Nieuws/Wat U Zegt
1357672
Wat U Zegt

’Zimbabwe wacht weer een dictator’

Robert Mugabe en zijn vrouw Grace hebben een gouden handdruk gekregen plus een salaris tot aan hun dood. Waar komt dat geld ineens vandaan terwijl het land financieel totaal blut is?, vraagt M.P. Muir zich af.

Wij zijn in de vijftiger jaren met onze ouders geëmigreerd naar wat toen Rhodesia was met gouverneur Sir Roy Welensky. We hebben de moordpartijen van Mugabe meegemaakt. Die zijn met geen pen te beschrijven. Daarvoor zou hij berecht moeten worden voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Maar dat zal niet gebeuren met vriend Mnagagwa, het leger en grote vriend China, die waarschijnlijk ook geldschieter is.

Zulke wantoestanden kunnen alleen voortduren door het wegkijken van het Westen en Engeland, die snel genoeg waren om te oordelen met sancties en olieboycot onder Ian Smith en er zelfs onder Mugabe nog ontwikkelingsgeld naartoe stuurden.

We hebben dit prachtige, goed geregeerde en welvarende land zien veranderen in een economische puinhoop vol armoede.

De volgende dictator, Mngagagwa, net zo’n schurk, staat al weer te springen om Mugabe op te volgen. Laat zijn priester maar alvast gaan bidden. Maar dan voor Zimbabwe.

M.P. Muir, Waalwijk