1363270
Wat U Zegt

’Politie kijkt weg bij fietsincident’

Afgelopen weekeinde is mijn vader, die op een zebrapad in Amsterdam lopend overstak, omvergereden door een fietsende mevrouw. Hij stak over toen het stoplicht op groen stond.

Mijn vader is een kwieke, oplettende man, maar door de botsing kwam hij ongelukkig ten val. Een keurige mevrouw van begin dertig, zei mijn vader na afloop. Maar deze mevrouw stapte niet af om mijn vader te helpen. Sterker nog, ze riep een verwensing naar mijn vader en voegde eraantoe dat hij beter uit zijn doppen moest kijken. En reed door.

Gelukkig heeft mijn vader niets gebroken, en aangifte doen had geen zin, aldus de door een omstander gebelde politie: ’verkeer heeft geen prioriteit’.

Voor zover ik weet, is de politie medeverantwoordelijk voor de verkeersveiligheid. Door de opstelling van wegkijken bij verkeersincidenten en een gebrek aan handhaving van wat dan ook waar het fietsers betreft is de politie medeverantwoordelijk voor dit soort ongevallen.

Wanneer mijn vader ernstiger gewond was geraakt, of erger, had ik de politie daarvoor dan ook voor de rechter gedaagd op grond van nalatigheid. Het wordt tijd dat iemand eens wat doet aan deze misstand.

Eduard van Tol