Nieuws/Wat U Zegt
1363694
Wat U Zegt

Deelnemers: kind heeft baat bij snellere procedure

Uitslag Stelling: Asielregels niet te streng

Een overgrote meerderheid van de deelnemers aan de Stelling van de Dag schaart zich achter het huidige kinderpardon. Dat gisteren een moeder is uitgezet zonder haar kinderen, verandert daar niets aan. „Het is goed dat de wet gehandhaafd wordt.”

Het kinderpardon staat weer in het middelpunt van de belangstelling nu de alleenstaande moeder Armina Hambartsjumian (34) op het vliegtuig is gezet richting Armenië. Haar kinderen Howick (12) en Lili (11) verblijven nog in Nederland op een logeeradres dat hun moeder niet wilde prijsgeven. „Helaas heeft de moeder de afweging gemaakt om niet samen met de kinderen te vertrekken. De gevolgen hiervan zijn uitvoerig met haar besproken”, zei staatssecretaris Dijkhoff (Justitie) hier gisteren over.

„Het is walgelijk dat asielzoekers in zo'n verdrietige situatie worden gebracht dat ze zelfs kinderen achterlaten”, vindt een van de weinigen die begrip hebben voor de beslissing van Armina.

„Naar nu blijkt, heeft de moeder jarenlang gelogen en had ze dus 8 jaar geleden al moeten vertrekken”, reageert een respondent op het nieuws dat gisteren in deze krant verscheen. „Dat zij en haar kinderen nu gescheiden zijn, is haar eigen schuld”, klinkt het in veel reacties.

Het gezin probeerde een verblijfsvergunning te krijgen op grond van het kinderpardon. „Dat rammelt aan alle kanten. Je kunt met goed fatsoen niet verwachten dat ouders meewerken aan uitzetting van kinderen die hier zijn opgegroeid”, zegt een enkeling over een de voorwaarden voor een pardon.

Ruim driekwart van de stellingdeelnemers is voor dit ’meewerkcriterium’, anders dan D66, ChristenUnie, GroenLinks en de Kinderombudsman die willen dat het wordt geschrapt. Het pardon ligt momenteel op de formatietafel en er worden geen debatten over gevoerd. Wat lezers betreft (93%) kunnen uitzettingen in de tussentijd gewoon doorgaan.

Als respondenten al iets veranderd willen zien, dan is het de ellenlange asielprocedure. „Die moet sneller, zodat kinderen niet pas na jaren worden uitgezet”, verwoordt een lezer de mening van velen. Een respondent beaamt dat het allemaal te lang duurt maar vindt dat het beleid goed is: „Het wordt alleen misbruikt door advocaten die hun zakken vullen door ouders en kinderen valse hoop te geven.”

Toch mogen kinderen niet gedupeerd worden, vinden enkele lezers. „Twee zeer beschaafde kinderen die foutloos Nederlands spreken, gaan een ellendige toekomst tegemoet omdat ze naar een land worden gestuurd waar ze nooit zijn geweest”, voorspelt iemand. Maar een dikke meerderheidvindt dat staatssecretaris Dijkhoff er goed aan heeft gedaan geen gebruik te maken van zijn bevoegdheid anders dan de rechter te beslissen en de uitzetting te stoppen.

Actievoerders pleitten daarvoor in een protest dat werd ondersteund door Defence for Children, de kinderrechtenorganisatie die in 2011 ook de zaak van de uitgeprocedeerde asielzoeker Mauro Manuel aanzwengelde. Na veel politieke en media-aandacht kon de jongen blijven. Dat was onterecht, vindt 90 procent. Een lezer benadrukt: „Als een familie de rechtszaak heeft verloren, dan moet worden overgegaan tot uitzetting. Gebeurt dit niet, dan krijg je toestanden zoals met Armina.”