1363723
Wat U Zegt

’Vaarbewijs kleine boten helpt niet’

Bootjes op de Vecht.

Bootjes op de Vecht.

Om gevaarlijke situaties op het water te voorkomen, veroorzaakt door mensen met onvoldoende kennis van vaarregels of het besturen van een boot, wordt voorgesteld een vaarbewijs voor kleinere boten in te voeren. Dat lijkt heel wat, maar ontaardt meteen in geldklopperij van jewelste.

Bootjes op de Vecht.

Bootjes op de Vecht.

De overheid is alleen in staat om regels te maken maar niet om te handhaven. Vervolgens moet iedereen er aan verdienen dus die storten zich met z’n allen op de aanstaande cursisten. Er wordt een theoretisch examen afgenomen maar de kandidaat heeft nog nooit gevaren.

De vaarproblemen van nu zijn ontstaan door het opheffen van de betreffende (politie)diensten die zich er in het verleden op het water mee bezighielden. Tal van havendiensten en kleinere schepen zijn wegbezuinigd, opgeheven en door tegenwerking van het openbaar ministerie en politie zijn van de overgebleven ambtenaren hun bevoegdheden uitgekleed.

Dus zolang de nationale politie alleen maar dienst doet op economische vaarwegen en met speedboten hier en daar op ruim water achter snelle motorboten aan jaagt zal het met geen enkele uitbreiding van vaarbevoegdheid voor kleine schepen verbeteren. In de woestijn heet dat een fata morgana.

R. vd Broek, Amstelveen