Nieuws/Wat U Zegt
138622
Wat U Zegt

Titulaer was inspirator Space Expo

In juli 1983 kwam ik als jonge gemeentesecretaris in Noordwijk werken. Kort daarna las ik in een artikel dat Chriet Titulaer, toen al bekend, het plan had gelanceerd om in Hilvarenbeek bij de Beekse Bergen een ruimtevaart-attractie, Cosmo Centre genaamd, te laten verrijzen.

Het plan omvatte een themapark voor de ruimtevaart, met paviljoens en horeca. Ik gaf dit artikel aan burgemeester Bonnike, omdat dit misschien iets voor Noordwijk was. Bonnike zag direct het belang er van in, want Noordwijk was op zoek naar een ’slechtweerattractie’.

Bovendien had Noordwijk op zijn grondgebied Estec, het Europese ruimtevaartcentrum waar onder andere satellieten worden getest. Dat unieke aanknopingspunt kon geen enkele andere plaats bieden.

Overleg met Titulaer leverde helaas geen overeenstemming op. Maar zijn ideeën hadden in de raad wortel geschoten. Een klein groepje raadsleden ging opnieuw met de Estec-directie praten.

Dit keer kwam er wél overeenstemming. Er volgde een bouwplan en Noordwijk Space Expo werd gerealiseerd. En het werd een groot succes. Noordwijk is Chriet Titulaer veel dank verschuldigd.

E.M.A.Ponjee

oud-gemeentesecretaris

Noordwijk