Wat U Zegt/De Kwestie
1398005653
De Kwestie

De Kwestie: Johan Derksen

’We kunnen prima zonder Derksen op tv, maar hij keerde zich als enige tegen woke-cultuur’

Johan Derksen ligt onder vuur na opvallende uitspraken over seksueel grensoverschrijdend gedrag. De voetbalanalist bekende in een uitzending van Vandaag Inside dat hij in het verleden een kaars tussen de benen van een van de drank bewusteloos geraakte vrouw heeft gestoken. De uitspraken van Derksen leidden direct tot ophef. Verschillende programma’s hebben hun samenwerking met hem beëindigd. Derksen en zijn collega’s René van der Gijp en Wilfred Genee zijn vervolgens gestopt bij het programma. Volgens veel lezers van De Kwestie een spijtige situatie. „Maar we kunnen prima zonder hem op de televisie.”

Volgens lezer JTB is Derksen „vrijwel de enige in tv-land die de vinger op de zere plek durft te leggen. We zijn in dit land immers doorgeslagen.” Een andere lezer sluit hierbij aan maar benadrukt dat „uiteindelijk niemand op de televisie écht onmisbaar is. Daarnaast: hoeveel televisie wordt er überhaupt nog gekeken?”

Volgens Grote pier is deze situatie een voorbeeld van het feit dat vrijheid van meningsuiting niet meer zou bestaan in Nederland. „Zodra je dingen zegt of aan het licht brengt die niet in het straatje van de politiek correcte kliek past, dan proberen ze je op allerlei mogelijke manieren te dwarsbomen.” Laantje26 vindt dat ook. „Nederland kan Derksen niet missen op tv. Het is het enige programma dat zonder gene zaken verwoord die mensen in de kroeg bespreken.”

Bjorn vindt het echter een beetje hypocriet van Derksen. „Deze man zeikt op televisie altijd over anderen, maar zodra het over hem gaat, stapt hij op.” Lezer C_vanstek vindt de situatie ook behoorlijk scheef. „Hij heeft overal een mening over, zeikt veel mensen af. Deze kunnen zichzelf dan niet verdedigen. Hij zet zichzelf soms ook in de overdrive, waarbij Derksen 50% bij de verhalen verzint. Gesteund door 2 handlangers aan tafel.”

Eenheidsworst

Echter benadrukken meerdere lezers ook de eenheidsworst bij talkshows. Vandaag Inside zou daar een prettige tegenhanger van zijn. Pau zegt bijvoorbeeld dat in principe iedereen in omroepland te vervangen is, maar dat bij de meesten lef en en moed ontbreekt „om niet mee te lullen met de massa.” Daar zou Vandaag Inside volgens een andere lezer het perfecte programma voor zijn. „Vandaar dat het zo goed bekeken werd.”

Lezer Paranormal Investigator komt daarom met een voorstel: „De televisie kan best zonder Johan Derksen. Maar Talpa zal er goed aan doen met een soortgelijk politiek incorrect programma te komen, want het trekt genoeg kijkers. Er is dus een doelgroep die niet tot de makke schapen wil horen, en die groep wordt steeds groter. De tv kan wel best zonder al die woke talkshows, die de ’schaapskudde’ lekker in slaap sust.” Een andere lezer benadrukt dat het spijtig is dat de enige persoon die zich op televisie uitsprak tegen de woke-cultuur, nu niet meer zichtbaar is. Lezer De Waarheid sluit zich daarbij aan. „Derksen is gecanceld door de woke-figuren. Woke is levensgevaarlijk voor een land en/of eigen cultuur.”

Echter zijn een aantal lezers van mening dat Derksen moet leren van zijn fouten. „Wat hij heeft uitgevroten kan gewoon niet door de beugel. Seksueel geweld is niet iets om lollig over te doen. Dit is gewoon zijn boete voor een hele foute daad en heeft niks te maken met de cancel culture.” Freddyvankessel is het daarmee eens en benadrukt dat de reactie van Van der Gijp nog erger was. „Hij wilde het als een grap verkopen.”

Gelukkig weet Jack999 nog een eventueel lichtpuntje voor Derksen te noemen nu hij in veel programma’s niet meer te zien of horen is: „Nu heeft nu eindelijk tijd om naar de kapper te gaan!”

Passen programma’s als VI niet meer in deze tijdgeest of zijn ze juist harder nodig dan ooit? Dat bespreken vier jonge Telegraafjournalisten in de podcast Generatie T:

De Kwestie: Johan DerksenLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover