Nieuws/Wat U Zegt
1457813802
Wat U Zegt

’Mentaliteit automobilist veranderen’

Om de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen van 130 naar 100 kilometer per uur met succes te veranderen, zal er een mentaliteitsverandering bij de automobilist moeten plaatsvinden, meent Anita van der Jagt.

Ik vind dat er op de snelweg een machocultuur heerst, waar het recht van de sterkste telt. Met vaak als gevolg hufterig en agressief rijgedrag. Ik heb al 28 jaar mijn rijbewijs en heb vele kilometers gereden, maar ik ga tegenwoordig met klamme handen de snelweg op. Sterker nog, ik ontwijk de snelweg daar waar mogelijk. Ik merk in mijn omgeving weinig begrip voor deze angst. De snelweg is blijkbaar geen terrein voor watjes zoals ik.

Echter, ik ben de schaamte voorbij, er zijn vast meer mensen zoals ik die dit ook zo ervaren. Hoe heerlijk en hoeveel meer veiliger zou het zijn als iedereen minder opgefokt op de snelweg zou rijden? Gewoon omdat men weet dat er veel voordelen zijn aan een lagere snelheid en het tijdsverlies bijna nihil is.

Om dit te bereiken is er net als bij het roken een mentaliteitsverandering nodig; dat het juist stoer wordt om op de snelweg beheerst 100 kilometer per uur te rijden.

Anita van der Jagt,

Schore