Nieuws/Wat U Zegt
1463485583
Wat U Zegt

’Schrappen ’Bersiap’ onacceptabel’

Tot ontzetting van R.E.J. Sutherland schrapt het Rijksmuseum in Amsterdam de term ’Bersiap’ in een nieuwe expositie omdat die racistisch zou zijn.

Gastcurator Triyana heeft het woord ’Bersiap’ niet gebruikt voor de tentoonstelling ’Revolusi, Indonesie onafhankelijk’. Tussen 1945 en 1950 heeft die Bersiap geduurd. Soekarno had geen grip op die bendes ’vrijheidstrijders’. Duizenden Indo Europeanen, Ambonezen, Chinezen en diegenen die met de Nederlanders samenwerkten, werden gruwelijk vermoord.

Er waren tientallen Bersiap-kampen, ook ik heb met mijn moeder in zo'n kamp gezeten. Curator Triyana beseft helemaal niet wat het met de gevoelens doet van de duizenden Indische Nederlanders. Hij schoffeert ze, omdat hij vindt dat Bersiap „een sterk racistische lading” heeft. Wie denkt hij wel dat hij is om dit woord niet te willen benoemen en de Bersiap-periode voor ons Indische Nederlanders te bagateliseren? De geschiedenis moet je authentiek weergeven, je moet geen woorden gaan schrappen die je niet welgevallig zijn. De gaskamers en atoombommen op Hiroshima en Nagasaki moet je ook altijd blijven benoemen.

R.E.J. Sutherland, Purmerend