147813
Wat U Zegt

’Klimaat niet links of rechts’

Als boer voert Piet Hermus actie voor het klimaat, soms tot ergernis van anderen. Onterecht, vindt hij, want het klimaat overstijgt politieke stromingen. REAGEER

Hij schrijft:

Wat doet deze boer, een vermeend rechts iemand in een klimaatmars? Dat is toch een links thema? Nou…. Nee!

Tijdens de Urgenda-actie Kiesvoorklimaat waren er ruim 50 posters in een 50 meter groot lint aan elkaar geplakt met daarop de hoofden van diverse soorten mensen, CEO’s van grote multinationals, weermannen, journalisten, voorzitters, jongerenbestuurders van diverse organisaties, wethouders en een boer, ik dus.

Klimaat is niet links of rechts. De oplossingen evenmin. Die moeten tastbaar zijn, van slimme mensen komen, omgezet in daden, waarmee ook bedrijven aan de slag gaan. Naast uiteraard het noodzakelijke protesten zoals afgelopen zaterdag. Soms kregen we met onze neutrale borden afkeurende commentaren van enkele aanwezigen. “Of we geld kregen om mee te lopen?” siste een Engelstalig iemand ons toe.

Nee! Ik heb door klimaatverandering verzopen gewassen, zoals aardappelen, een verliesmodel. Besef dat boeren gewassen hebben die CO2 om kunnen zetten, welke via slimme landbouwmethoden omgezet zouden moeten worden in bodemkoolstof. Boeren hebben een oplossing staat er op het bord van ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. Zo is het!

Het doet pijn om dat afkeurende gesis te horen. Het gaat om de toekomst van ons allemaal!