Nieuws/Wat U Zegt
149056
Wat U Zegt

Brief 1

’Het is geen feestje voor iedereen’

Er zijn nog steeds mensen in Nederland die niet schijnen te begrijpen wat 4 mei voor velen van ons betekent. Een activistische dominee wil 3000 papieren kruisen neerleggen vlak bij de herdenking op de Dam.

Ik vraag me af wat deze man bezielt. Het is geen ’feestje voor iedereen’, maar een herdenking aan een ieder die gevallen is voor ons vaderland. En daar horen geen vluchtelingenslachtoffers bij of anders gezinden die hier totaal niets, maar dan ook niets mee te maken hebben.

Laat 4 mei in ere. Laat 4 mei zijn voor hen die nabestaanden gedenken en daarbij herinneringen ophalen. Mensen die hier niets mee te maken hebben gehad hoef je er dan ook niet bij te betrekken. Ik begrijp heus wel alle ellende die vele mensen in de wereld meemaken, maar de herdenking op 4 mei is echt niet voor de hele wereld.

Dat is voor Nederland en dat moet ook zo blijven. Sta twee minuten stil bij hen die het leven lieten voor ons land. Laat eventueel je gedachten gaan naar hen die het ook moeilijk hebben, maar gedenken is heel iets anders.

Ronald Kranenburg, Lisse