Nieuws/Wat U Zegt
1526827
Wat U Zegt

’Belast kerosine pretvluchten’

Vliegverkeer is de grootste vervuiler met CO2-gassen, meent G. Oord. Om het vliegverkeer te verminderen, moet de kerosine voor ’pretvluchten’ belast worden, vindt deze lezer.

De kerosine voor personen en vrachtverkeer wordt door regeringen wereldwijd vrijgesteld of bijna vrijgesteld van belastingtoeslagen, zoals die wel gelden voor alle andere brandstoffen. Dit is te tolereren voor zakelijk economische vluchten maar niet voor de zogenaamde pretvluchten naar exotische en andere vakantiebestemmingen.

Zouden we de kerosine voor deze vluchten wel gaan belasten met de ’normale’ belastingopslagen dan zouden we het probleem van teveel vluchten en dientengevolge van te weinig start- en landingsplekken voor het grootste deel hebben opgelost. Ik denk dat het vliegverkeer voor deze pretvluchten wel met 50% zal verminderen. Net zoals vroeger krijgen we dan bij voorbeeld groene en rode kerosine. Schiphol kan het dan wel alleen af, niet alleen voor het aantal start- en landingen maar zal ook veel minder geluidoverlast voor de omwonenden produceren.