Nieuws/Wat U Zegt
1605692863
Wat U Zegt

’Investeringskansen scheppen voor woonprojecten’

Als een van de oorzaken van de woningnood wordt het opkopen van woningen door beleggers genoemd. R.M. Duijne vindt dat de overheid investeringskansen in woningprojecten moet scheppen voor grote beleggers.

Grote institutionele beleggers die huizen opkopen, worden veelal gelijkgeschakeld met particulieren voor wie een te verhuren woning niet zelden een onderdeel van hun pensioen is. Denk hierbij aan mensen die tijdens hun werkzame leven onvoldoende pensioen konden opbouwen.

De ’olifant in de kamer’ is echter de immense hoeveelheid geld die een weg zoekt naar investeringsmogelijkheden en met het kunstmatig laag houden van de rente vallen spaarrekening en obligaties veelal af, waardoor investeerders vluchten naar vastgoed en aandelen.

Als de oorzaak ligt in het gebrek aan investeringskansen, waarom lost de overheid dat dan niet op met het maken van investeringskansen in de woningbouw en de duurzame energievoorziening? Tot nu toe zijn het vooral grote (internationale) investeerders die goed konden verdienen aan Nederlandse infraprojecten. Waarom zou dat rendement niet gewoon in eigen land kunnen blijven? Investeringskapitaal moet z’n weg kunnen vinden naar woningprojecten.

R.M. Duijne, Almere