Nieuws/Wat U Zegt
1614146720
Wat U Zegt

’EU zelf klimaatonvriendelijk bezig’

EU-Klimaatpaus Frans Timmermans zegt in De Telegraaf (8/2) dat zijn Green Deal zal zorgen dat Europa in 2050 klimaatneutraal is. Het stoort Henk Slechte dat de maandelijkse verhuizing van het parlement van Brussel naar Straatsburg in het hele verhaal weer niet voorkomt.

De consument moet zijn gedrag veranderen om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen, maar de lidstaten moeten investeren. Timmermans vindt het wringen dat Nederland wel hogere klimaatdoelen van de EU eist, maar niet meer wil afdragen voor de meerjarenbegroting om die doelen te bekostigen. Het is dan treurig dat de al 28 (!) jaar zinloze, maar kostbare en uiterst klimaatonvriendelijke maandelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg niet aan de orde komt.

De Europese Commissie, 705 parlementariërs, honderden medewerkers, en talloze kisten met documenten gaan iedere maand heen en terug naar Straatsburg, per vliegtuig, auto en trein. Dat kost niet alleen meer dan 100 miljoen euro per jaar, maar levert ook een CO2-uitstoot op, die vergelijkbaar is met het jaarlijks rijden van 11.500.000 km met een dieselauto.

Als Timmermans dit klimaatonvriendelijke consumentengedrag van de EU zou aanpakken, zou dat goed zijn voor zijn geloofwaardigheid en het draagvlak voor zijn Green Deal. Als klimaatpaus moet hij het Europees Parlement ervan kunnen overtuigen dat ook dat Parlement het klimaat niet zwaarder mag belasten dan noodzakelijk is. Zelfs Frankijk zal moeten toegeven dat het Europa-breed erkende klimaatprobleem belangrijker is dan de maandelijkse verhuizing naar een Franse stad...

Henk Slechte, Schiedam