Nieuws/Wat U Zegt
1631258
Wat U Zegt

Lezersbrief

’Alleen voor echte spoed 112 bellen’

Al meer dan 25 jaar is Gert Terink als verpleegkundige werkzaam op de ambulance. Steeds meer verbaast hij zich over het gemak waarmee mensen het alarmnummer 112 bellen.

Hij schrijft: Met toeters en bellen scheuren wij dwars door de stad omdat een 10-jarig spelertje bij de E-tjes een voetbal tegen zijn hoofd heeft gekregen. Toeschouwers grijpen naar hun mobieltje omdat ze vinden dat nekletsel moet worden uitgesloten. Na geruststellende woorden rijden we naar het volgende ’spoedgeval’. Een vrouw van middelbare leeftijd heeft zich verstapt bij het verlaten van haar auto. Ze heeft een dikke enkel. Omstanders belden een ambulance zodat ze in het ziekenhuis een foto kan laten maken.

In de namiddag rijden we naar een Engelse toerist die naar drank stinkt en zichzelf en het trottoir heeft ondergekotst. Hij wordt omringd door vrienden en omstanders. Hij zit op de grond en kan niet verder lopen. We adviseren een taxi te bellen.

Tegen het einde van de dienst krijgen we via de meldkamer nog een ’afsluitertje’: met spoed naar een ongeval waarbij mensen met nekklachten zijn. Als we ter plaatse komen staan alle ’slachtoffers’ hun schadeformulier in te vullen.

Hoge werkdruk bij de ambulancediensten gaat ook over zelfredzaamheid.

Gert Terink, Oegstgeest