Nieuws/Wat U Zegt
1683999179
Wat U Zegt

’Bouwfouten door geloof in computer’

Je hoort tegenwoordig regelmatig dat diverse constructies in elkaar storten. Stadiondaken, balkons, garages, etc. Ton van Manen zegt, ’wen er maar aan’, want dit soort zaken zal in de toekomst nog wel vaker gebeuren.

De reden hiervoor is heel simpel. Berekeningen worden allemaal met de computer uitgevoerd. Natuurlijk is dat goed, want een computer kan foutloos rekenen. Maar het probleem is niet het rekenen van de computer, maar de wijze hoe er met de gegevens wordt omgegaan.

Toen de computer op grote schaal werd ingezet om constructies te berekenen, waren er altijd voldoende ervaren krachten aanwezig om de uitkomsten te toetsen op betrouwbaarheid. Deze mensen die constructies zónder computer moesten uitrekenen en beoordelen zijn bijna allemaal met pensioen.

Ook het beoordelen van constructies gebeurt m.b.v. de computer. Als ik iemand hoor zeggen dat bij de bouw van het dak van het AZ-stadion geen fouten zijn gemaakt, dan bedoelt men eigenlijk te zeggen dat alle berekeningen goed zijn uitgevoerd. Maar daar gaat het niet om als je een constructie moet beoordelen. Als er geen fouten waren gemaakt, was het dak heus niet ingestort.

Ton van Manen, Almelo