Nieuws/Wat U Zegt
1695530
Wat U Zegt

Lezersbrief

’Vakmensen behandeld als nummer’

Werkgevers klagen dat ze geen vakmensen kunnen vinden. Zelf heb ik 40 jaar in vaste dienst gewerkt en ben door de crisis mijn baan kwijtgeraakt, stelt S.K. (naam bekend bij de redactie). Nu werk ik voor uitzendbureaus in de bouw voor twee derde van mijn vorige inkomen.

Door een bedrijfsongeval ben ik er een paar weken uit geweest en ben daardoor het werk weer kwijt dat ik had. Ik moet nu weer wachten op een plaats ergens anders en zit weer een aantal dagen in de WW. Een vaste baan zit er niet meer in. In de bouw wordt er gewerkt met zzp’ers en uitzendkrachten uit voornamelijk Oostbloklanden. In de krant las ik dat er veel fout gaat in de bouw omdat zij geen Nederlands spreken. Dit is echter de helft van het verhaal. Er zijn er ook veel die als zogenaamde vakman werken, maar hun diploma’s waarschijnlijk bij een pakje boter hebben gekregen.

Uit ervaring merk ik dat de loyaliteit naar bedrijven minder wordt. Dit komt omdat het wij-gevoel er niet meer is. De ene week zit je hier en de andere daar. De onzekerheid is wurgend. Werkgevers van bouwbedrijven kunnen hier zelf veel aan doen. Ik ben een vakman, maar word nu behandeld als werkvee.

S.K.

(Naam bekend bij de

redactie)