Nieuws/Wat U Zegt
1701531422
Wat U Zegt

Stalbranden zijn bij de beesten af

En weer zijn honderden dieren dinsdag onnodig omgekomen door een zoveelste stalbrand, ditmaal in Elspeet. Jan Verniers wil dat de overheid actie hiertegen onderneemt.

Er zijn maar het liefst 220 kalveren, dus jonge dieren, hierbij omgekomen. Dat dit weer kon gebeuren, ligt puur en alleen aan de instelling van de boeren zelf, alsmede onze regering. Onlangs, op 2 juni, kwamen zo’n 4600 varkens om door een stalbrand.

Al jaren zijn sprinklerinstallaties een optie. Echter, dieren worden door veehouders als producten beschouwd en als zodanig in een kosten- en batenanalyse opgenomen. Het ministerie van Landbouw erkent dat er een betere aanpak nodig is, maar wil de boeren niet dwingen om de noodzakelijke investeringen te doen. Die uitgaven zouden ten koste gaan van het bedrijfseconomisch perspectief.

Het is onvoorstelbaar dat in dit zogenaamde beschaafde land zo’n mentaliteit kan en mag heersen jegens levende wezens. Zie hier het belang van een Partij voor de Dieren en organisaties die wel voor dierenbelangen opkomen en blijkbaar de overheid bij de les moeten houden. Zelfs na de stalbrand op 2 juni kregen dierenactivisten die protesteerden tegen dit voorval geen enkel begrip van de boeren.

Jan Verniers, Arnhem