Nieuws/Wat U Zegt
1732580
Wat U Zegt

Lezers: Liever helemaal niets, dan insectenhap eten

Uitslag Stelling: ’Wat de boer niet kent...’

Meelwormkoekjes of kweekvlees, het mag dan duurzaam zijn, maar de stellingdeelnemers beginnen er liever niet aan. Of het nu in een andere taal wordt gepresenteerd of niet. „Eet gewoon wat onze boeren telen, dat is meer dan genoeg.”

Uit een onderzoek van de Rotterdam School of Management blijkt dat de consument bij een productomschrijving in een andere taal eerder bereid is om bijvoorbeeld meelwormen of kweekvlees te eten. Zo zouden de proefpersonen eerder insect based cookies of Kekse mit Mehl aus Mehlwürmer eten dan ’gewoon’ insectenkoekjes.

De stellingdeelnemers laten zich niet zo gemakkelijk foppen, zo blijkt. Ruim driekwart eet liever helemaal niets dan dat ze een insectenhap probeert. Het ’vertaalkunstje’ werkt niet: „Het is misleiding. Je kan het op deze manier promoten, maar het vertrouwen wordt minder.”

Negentig procent geeft aan de aversie tegen ’insectenproducten’ te begrijpen. „Walgelijk, wij zijn toch geen vogels.” En: „We hebben met bestrijdingsmiddelen veel insectensoorten uitgeroeid en nu moeten we ze opeten.”

De consumptie van insecten als ’duurzame voeding’ hoeft wat velen betreft niet gestimuleerd te worden. „Er zijn al genoeg plantaardige alternatieven daar hoeven insecten niet bij. Misschien kweekvlees als er geen dierenleed aan te pas komt. Maar ik zit er niet op te wachten.” Een andere deelnemer beaamt dat: „Verbouw je eigen groenten dan hoef je echt niet elke dag vlees te eten. Stop met al dat alternatieve (en dure) gedoe.”

Presentatie blijkt van zeer groot belang: „Iemand iets blind laten proeven, doet wonderen. Een insect zo volledig mogelijk aanbieden is wat anders dan het ergens in te verwerken. Met een rode M&M heeft niemand problemen met een meelworm op het bord wel.”

Dat er in allerlei ’gewone’ producten’ zoals in het glazuur van roze koeken allang insecten (schildluizen) verwerkt zitten, verbaast bijna de helft van de respondenten.

Slechts een derde vermoedt dat insecten als duurzame bron van eiwitten op termijn een alternatief zullen worden voor vlees, het is gewoon een kwestie van wennen. „Insecten zijn heel gezond. We zijn het alleen niet gewend. Over een paar jaar ontstaat er een voedseltekort in de wereld en dan moeten we wel .”

„Het eten van rood vlees is zielig in verhouding tot het eten van mieren en de energie die nodig is voor veeteelt enorm. We moeten matigen, middels meer diversiteit. Mijn motto is; I eat everything, if it doesn’t eat me first”, zegt een stemmer.

„Het eten van insecten is al normaal, alleen wordt het niet kenbaar gemaakt. Via vruchten krijgen we al insecten binnen, dadels zitten vol met insecten. Het verschil tussen sprinkhanen en garnalen is trouwens niet zo groot. Het vereist gewoon een mentaliteitsverandering.”

Anderen zien financiële beletsels: „Het is een alternatief voor vlees, maar zolang de kiloknallers er zijn zal niemand overstappen. Insecten zijn nu nog vele malen duurder dan vlees.” Ook zijn er volgens deze deelnemer geen insecten in overvloed: „Insecten horen te dienen voor de vogels. Ze nemen nu al schrikbarend in aantal af.” Bovendien hebben ze ze elders meer nodig dan wij: „Laten we eerst de insecten en het kweekvlees naar de hongergebieden sturen.”