Nieuws/Wat U Zegt
1753621
Wat U Zegt

’Permanente bewoning vakantiehuis niet toestaan’

Het permanent bewonen van vakantiewoningen moet nooit ingevoerd worden, vindt Henk de Fluiter.

De meeste recreatiewoningen liggen in het buitengebied van de dorpen en/of steden. Neem nu mijn eigen dorp op de Veluwe, Voorthuizen. Wij hebben wel 60 tot 70 recreatieparken binnen onze gemeentegrenzen liggen. Wanneer je op deze parken permanente bewoning zou toestaan dan worden dit allemaal extra woonbuurten die verspreid liggen in een bosrijke natuur.

Maar je bent dan als gemeente wel verplicht om deze ’nieuwe inwoners’ van je gemeente dezelfde faciliteiten te bieden als je overige bewoners. Je moet dus politietoezicht, afval ophaalservice, etc. gaan aanbieden.

Maar er is nog een heel belangrijke reden om legalisering niet toe te staan. Je gaat namelijk een hele oneerlijke verhouding krijgen van woningprijzen. Een vrijstaand huis zoals dat momenteel wordt aangeboden binnen de legale bebouwing kost al gauw richting de 500.000 euro. Een vakantiehuisje kun je al kopen voor rond de 150.000 euro. Wie zou er niet graag voor 1,5 ton een vrijstaand huis willen bewonen midden in de natuur met alle faciliteiten van een normale woonbuurt?

Henk de Fluiter,

Voorthuizen