Nieuws/Wat U Zegt
1755379093
Wat U Zegt

’Verkiezingen een half jaar uitstellen’

Het coronavirus heeft de verkiezingen niet alleen praktisch maar ook inhoudelijk in de greep. Daarom is het beter ze een half jaar uit te stellen, betoogt Henk Slechte.

Verkiezingen zijn heilig, en terecht. Dat hoeft niet te betekenen dat de datum die voor verkiezingen is vastgesteld dat ook is.

Volgens de minister kunnen we op 17 maart veilig stemmen. Dat zal medisch wellicht zo zijn, maar democratisch heb ik grote twijfels. Het coronavirus heeft de verkiezingen niet alleen praktisch maar ook inhoudelijk in zijn greep. Veel kiezers zich zullen laten leiden door alles wat te maken heeft met het virus, en de invloed daarvan op de samenleving nu. Hoe en door wie het virus wordt bestreden zal straks de stem van veel kiezers bepalen. Dat is gevaarlijk, want het nieuwe kabinet moeten geen coronacrisis oplossen maar urgente maatschappelijke problemen aanpakken, zoals het klimaat, de verstoorde verhouding tussen burger en overheid, de migratie, de woningmarkt, de gezondheidszorg.

Burgers moeten daarom kunnen kiezen voor een partij/kandidaat zonder de coronamaatregelen op de achtergrond. Stel daarom de verkiezingen een half jaar uit, laat het huidige demissionaire kabinet de coronaklus afmaken, en laat daarna de partijen een maand campagne voeren. Dat is beter dan rommelige verkiezingen met een matige opkomst, die nu dreigen.

Henk Slechte, Schiedam

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd