Nieuws/Wat U Zegt
176877
Wat U Zegt

’Enge plaatjes helpen niet’

Al ruim een jaar zijn gruwelfoto’s op pakjes sigaretten een verplichting met als doel om het roken te verminderen. Twee wetenschappers van de Universiteit Maastricht, Gerjo Kok en Rob Ruiter, beiden hoogleraar toegepaste psychologie, zijn tegen bangmakerij. Ze ageerden destijds al tegen de grote gezondheidswaarschuwingen en zijn nog meer gekant tegen de foto’s, laat Ton Wurtz van Stichting Rokerbelangen weten.

Het is de slechtste manier om mensen van het roken af te brengen of om jongeren ervan te weerhouden met roken te beginnen. Dit soort angstclaims zijn het minst effectief van alle mogelijke interventies. Onlangs nog is er een studie gepubliceerd waaruit dit weer eens bleek. Het bewijs stapelt zich op, maar het is voor anti-rook groeperingen en overheden kennelijk toch een makkelijke manier van campagne voeren. En leken denken dat angst werkt.

Het duurde even voordat de aap uit de mouw kwam. Het blijkt dat BNR een rapport in handen heeft van VWS waaruit blijkt dat de effecten minimaal zouden zijn. Wat veel erger is, is dat het ministerie van VWS in casu onze demissionaire staatssecretaris Van Rijn het rapport van enge plaatjes niet naar buiten brengt.

Ton Wurtz,

Stichting Rokersbelangen