Nieuws/Wat U Zegt
1773509
Wat U Zegt
De Kwestie: Vrouwenquota

Verplicht vrouwen in de top? Nee, dank u!

Amsterdam - Een vrouwenquotum dat ervoor moet zorgen er meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven poot aan de grond krijgen? Nee, dank u, onzin, het gaat om kwaliteit, overheid bemoei je er niet mee! Het moge duidelijk zijn, de bezoeker van Telegraaf.nl zit niet te wachten op een voorrangsregeling voor topvrouwen.

En dat standpunt wordt niet alleen ingenomen door mannen, maar (vooral) ook door vrouwen. luttah42840 zegt bijvoorbeeld: „Al eens gedacht aan de mensen die zo’n omhoog gequoteerde excuustruus als leidinggevende moeten accepteren? Leuk om te weten dat dat mens haar hoge loon en voordelen gewoon te danken heeft aan dat er nog een vrouw moest benoemd worden. (…) Ik ben zelf een vrouw en zou zo’n giftige promotie voor geen goud willen.”

Dat wil niet zeggen dat u tegen de instroom van meer vrouwen in de bedrijfstop bent. De beste moet het worden, vinden velen, onder wie gevanes23: „Laat de arbeidsmarkt haar werk doen. Als een vrouw de beste voor een bepaalde positie is… prima! Als een man de beste is… ook goed. Laat de overheid zich hier niet mee bemoeien, want het gaat dan gegarandeerd fout!”

Oneerlijk

Bovendien is het fundamenteel oneerlijk, zo betogen velen, onder wie ultraprime62908: „Een quotum? Dan begint de ’gelijkheid’ met een verplichte ongelijkheid. Je mag bij sollicitaties niet kijken naar ras, religie, geslacht of geaardheid en nu zal je in de bedrijfstop dat juist verplicht stellen?”

Sterker nog, een quotum is helemaal niet nodig, zegt ArchieBunker: „Mijn dochters zijn door hard te studeren en te werken uitstekend terecht gekomen, zonder gejank over glazen plafonds, discriminerende en denigrerende verplichte vrouwenquota…”

Veel bijval dus voor topvrouw Els Doets, die van mening is dat vrouwelijke talenten zelf hun plek moeten afdwingen. j.j.t.l.driessen bijvoorbeeld zegt: „Als je op grond van geslacht of etniciteit gewaardeerd wordt en niet op je kwaliteiten, dan creëer je een schijnmaatschappij. Ik ben zeker een voorstander van diversiteit, maar het moet wel gebaseerd zijn op reële gronden en niet omdat het leuk zou staan wat meer vrouwen aan de top te hebben.”

Els Doets vertegenwoordigt een overweldigende meerderheid van onze bezoekers, maar voorstanders van vrouwenquota zijn er ook. Met name omdat het een manier is om het ’vastgeroeste mannenbolwerk’ los te schudden.

Mannencultuur

gebruiker-1642215 vindt daarvan: „Vrouwen hebben meer dan genoeg te bieden. Het gaat erom dat de mannencultuur ze niet toe laat. Te bedreigend. Na 25 jaar top recruiting weet ik dat de mannen aan de top er gewoonweg niet aan willen.” En Dion van Josingade: „Het is wel eens goed dat dat gevestigde ’old boys network’ eens flink wordt opgeschud!”

DaHa vindt een quotum als tijdelijk hulpmiddel om vrouwen aan de top te krijgen eigenlijk wel prima: „Zodra de zakenwereld, het bedrijfsleven en de politiek gewend zijn en er alleen maar vraag zal zijn naar de juiste kwaliteit aan de top, zullen quota overbodig zijn geworden.”

Er zijn dus medestanders voor Neelie Kroes, die een quotum tot haar spijt als onvermijdelijk ziet. Een van onze bezoekers is het hartgrondig met haar eens: „Met dank voor dit solide artikel, over een moeilijk onderwerp. Ik vind dat de Neelie Kroes - gezien haar enorme ervaring als topvrouw - met veel respect bejegend moet worden. In tegenstelling tot de populistische brulkikkers aan deze klaagmuur weet zij namelijk wèl waarover ze spreekt.” Deze gebruiker reageerde overigens onder de naam Fabeltjes voor Dummies...

Bemoeizucht

En dan nog de bemoeizucht van de overheid. Die komt u de keel uit.

dennis1978 vindt dat bedrijven zelf moeten kunnen beslissen wie voor hun het geld gaat verdienen: „Als de politiek hierover wil beslissen, dan kunnen ze dat alleen doen over overheidsbedrijven. Het is raar als de overheid beslist wie ik welk loon (of functie) mag geven als commercieel bedrijf.” ellykeser771 zegt hetzelfde, maar dan korter: „Managers worden niet door de politiek geselecteerd, maar door functioneren. Ergo: bemoei je als politicus er niet mee.”

Bovendien, zegt Carlijnh tot slot: „Echte vrouwen staan vanzelf op. Die hoef je niet uit hun bedje te rammelen.”

De Kwestie: VrouwenquotaLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover