Nieuws/Wat U Zegt
1794301
Wat U Zegt

’Rusland onder Poetin bedreiging voor het Westen’

Uitslag Stelling: Lof voor ferme hand May

De oplopende spanningen tussen Londen en Moskou na sancties van de Britse premier May tegen Rusland baart bijna 60 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag zorgen. „Dit kan makkelijk escaleren, laten we hopen dat dit niet gebeurt.”

Volgens May is Rusland verantwoordelijk voor de gifgasaanslag op de Russische oud-spion Skripal en zijn dochter in Salisbury en ze zette 23 Russische diplomaten het land uit nadat een ultimatum afliep, waarin om opheldering werd gevraagd.

Ruim 40 procent van de respondenten heeft zijn twijfels of de Russen wel achter de gifaanval zitten. „Om met zulke aantijgingen te komen moet je wel harde bewijzen hebben. Dat het Russisch gifgas betreft, wil nog niet zeggen dat zij de daders zijn.”

De meerderheid echter vindt dat Rusland maar bewijs moet leveren dat ze er niets mee te maken hebben. „Tot die tijd mag de ijskast wel even open.”

Dat May diplomaten het land heeft uitgezet en alle bilaterale ontmoetingen voorlopig heeft opgeschort zijn dan ook terechte maatregelen van de Britten, stellen deze respondenten. „Daar kan Rutte nog een voorbeeld aan nemen als het gaat om MH17”, sneert er een.

Sommigen vinden de sancties nog niet ver genoeg gaan. „De MH17, de Krim, inmenging in Oost Oekraïne, cyberaanvallen, moordaanslagen in Rusland zelf en Engeland op tegenstanders van Poetin. Rusland is erop uit om de oude Sovjet-Unie nieuw leven in te blazen. De reactie van Engeland is veel te soft”, verklaart iemand.

Menig respondent meent dat het Westen zelf ook debet is aan de oplopende spanningen tussen ’oost’ en ’west’ door de periferie landen rondom Rusland ’in de EU te trekken’. „Geheel tegen afspraken uit het verleden in. De EU, met Juncker voorop, speelt gevaarlijk spel.”

Begin deze maand verkondigde Poetin in zijn jaarlijkse speech aan het parlement dat hij beschikt over kernwapens die wereldwijd bereik hebben en niet te onderscheppen zijn. Verontrustend, vindt ruim de helft. „Rusland deinst nergens voor terug”, meent een stemmer.

De meerderheid is bang dat we afstevenen op een nieuwe wapenwedloop, maar volgens sommigen is die nooit weggeweest. „In Rusland dan”, zegt iemand. „In Europa heeft men met een aan domheid grenzende naïviteit op defensie de teugels laten vieren.”

Ruim 80 procent denkt dan ook dat Europa te zwak is om Rusland het hoofd te kunnen bieden omdat de landen niet genoeg investeren in hun krijgsmacht, én door politieke verdeeldheid.

De meesten zijn van mening dat Poetin zijn invloedssfeer in de wereld wil uitbreiden en dat hij zich tot doel heeft gesteld de westerse samenleving te ontregelen. „Poetin is sluw en zal alles gebruiken om verdeeldheid te zaaien om de lidstaten uit elkaar te drijven”.

Het Westen is te naïef en zal zich eensgezind moeten opstellen tegenover Rusland, stellen deze respondenten. „Europa moet veel meer moet investeren in defensie, grensbewaking, binnenlandse veiligheid, inlichtingendiensten en cybersecurity”, vindt een stemmer.

Een op de drie denkt dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen met die nieuwe Koude Oorlog. „Gewoon wat diplomatiek getouwtrek voor de bühne. Dat gebluf tussen ’oost’ en en ’west’ bestaat al zo lang als de mensheid.”