Nieuws/Wat U Zegt
1801378
Wat U Zegt
De Kwestie: Engels in de horeca

De kwestie: Engels in de horeca

Engels op het terras? No, thank you!

Amsterdam - Tijdens een bezoek aan een café of restaurant aangesproken in het Engels? Nou, liever niet, complete onzin, in Nederland spreekt men Nederlands, toerist in eigen land, we moeten trots zijn op ons mooie land en taal! Het moge duidelijk zijn: de bezoeker van Telegraaf.nl zit niet te wachten om in het Engels aangesproken te worden in de Nederlandse horecagelegenheden.

Carmenmijnals heeft haar mening klaar: „Wil graag in mijn eigen land mijn eigen taal spreken PUNT!!!!!!” Deze mening wordt gedeeld door het grootste deel van de mensen die op de kwestie reageerden.

Zo zegt Nevyn Dinges bijvoorbeeld: „Als ik in een horecagelegenheid in het Engels zou worden aangesproken, zou ik erop staan in het Nederlands geholpen te worden. Dit is Nederland en we hebben een mooie taal.

Trots zijn op ons land en onze taal blijkt een grote rol te spelen in de mening van de lezers. HJ Utrecht sluit zich hier volkomen bij aan: „Complete onzin. Horecapersoneel heeft snel genoeg in de gaten wanneer het om buitenlandse toeristen gaat, zodat ze alsnog kunnen overgaan in het Engels. In beginsel moeten ze gewoon in onze eigen Nederlandse taal starten. Kom op zeg, we moeten trots zijn op ons mooie land en taal.”

De Engelse taal neemt niet alleen een steeds grotere rol in binnen de horecagelegenheden, maar ook op andere plekken storen mensen zich aan het gebruik van de Engelse taal. Zo zegt mtdubelaar83: „Waar het wat mij betreft om gaat is dat je als Nederlander op steeds meer momenten niet met Nederlands terecht kunt! Want het is niet alleen de horeca maar ook als je telefonisch iets wilt reserveren of een klantenservice belt. Geef op zijn minst aan dat er geen Nederlands gesproken wordt, dan heb je tenminste de keuze. Er wonen nog steeds mensen in Nederland die niet of nauwelijks Engels spreken óf die gewoon in hun moedertaal terecht willen kunnen.”

Wereldtaal

Grote steden worden overspoeld door toeristen. Is het dan niet netjes om als gastland je hierop aan te passen? Patrick Geradts kan zich hier juist wel in vinden: „Engels is een wereldtaal, niets mis mee. Laat dat kleinzielige gedoe achterwege. Met films op TV heb je toch ook geen probleem?”

Ook Andreas_Toinfen snapt het niet als mensen er problemen mee hebben dat ze in het Engels bediend worden. „Gezwam over ’we leven in Nederland dus ik wil een Nederlandstalige ober’ is uit het jaar nul.”

Volgens Athol gaat het spreken van Engels samen met de lage lonen in de bediening: „Door de lage lonen in de bediening en door de EU is het mogelijk gemaakt voor mensen uit landen waar de lonen nog lager liggen te komen werken in NL. Deze mensen spreken natuurlijk geen Nederlands. En zijn vaak ook geen ’native’ Engels maar wel in staat om een andere taal te spreken. Maar omdat de klagers zelf geen Engels spreken en dus eigenlijk zelf een beetje tekort komen, kunnen deze het beste vragen van te voren of er speciaal voor hem Nederlandstalige bediening is. Probleem opgelost.”

Taalverloedering

Volgens een aantal lezers gaat de Nederlandse taal in het algemeen met grote stappen achteruit. „Je ziet en hoort het tegenwoordig bijna overal bij de jongeren, op straat, in de trein, in openbare gebouwen dat ze Engels praten of veel Engelse woorden gebruiken. Wat is er in godsnaam mis met onze mooie taal? Ook vind ik dat de jongeren in de provincies hun dialect moeten blijven spreken naast het normale Nederlands. Dat de dialecten in Nederland steeds meer verdwijnen vind ik ook eeuwig zonde,” aldus HJ Utrecht.

En Wie weet het zegt: „Onze Nederlandse taal is al jarenlang verloederd door buitenlandse woorden.”

Stug doorgaan

Ludo Beheydt, professor Nederlandse cultuur, zei het al, maar Johan_825 herhaalt het tot slot nog een keer: „Als reactie wil ik het stukje aanhalen van prof Ludo Beheydt. Het zou goed zijn als we met zijn allen wat vaker stug doorgingen in het Nederlands tegen zoveel laatdunkendheid.” Bovenstaande mening ben ik het in het geheel mee eens, waarom moeten wij als Nederlands sprekende ons altijd aanpassen, als we ons namelijk niet aanpassen geef je de buitenlanders die op bezoek komen ook de mogelijkheid om hun best te doen om zich aan te passen, wordt denk ik zelfs op prijs gesteld.”

De Kwestie: Engels in de horecaLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover