Nieuws/Wat U Zegt
1805720
Wat U Zegt

Lezersbrief

’Luchtvervuiling komt uit Ruhrgebied’

Van de Europese Unie mocht ons land de bpm-toeslag op auto’s niet meer hanteren, deze toeslag was al gigantisch en is nu omgezet naar een nóg veel hogere CO2-toeslag. Daarnaast betalen autobezitters in Nederland veel meer aan wegenbelasting dan bijvoorbeeld de Duitsers.

Gevolg is dat de autobezitter zijn of haar voertuig veel langer gebruikt. Ons wagenpark is gemiddeld een stuk ouder dan dat in onze buurlanden. Nu worden automobilisten door veel gemeenten ook nog eens met milieuzones uit bepaalde gebieden verbannen, ook al heeft het weren van oudere auto’s nauwelijks invloed op de luchtkwaliteit.

Met de in oktober gelanceerde Sentinel-5 Precursor-satelliet wordt de luchtkwaliteit gemeten. Op het journaal werden destijds resultaten getoond waaruit bleek dat er veel CO2 boven Nederland hing die door de wind vrijwel compleet uit de omgeving Antwerpen en het Ruhrgebied afkomstig was. Als de ’groene milieutijgers’ de luchtkwaliteit in ons land écht willen verbeteren moeten ze meer noordwestelijke wind van zee bestellen, of de Belgische premier Michel en bondskanselier Merkel vragen of zij hun industrie bij zuidelijke wind stil willen leggen.

Marcel Kamphuis,

Zutphen