Nieuws/Wat U Zegt
1807018584
Wat U Zegt

Hooligan verstaat maar een taal en dat is de lange lat

Uitslag Stelling: ’Geen woorden maar daden’

Bijna niemand van de stellingdeelnemers gelooft dat gesprekken helpen om het voetbalvandalisme te beteugelen. KNVB, voetbalclubs en supportersorganisaties gaan samen kijken hoe ze het extreme supportersgeweld van de laatste tijd kunnen tegengaan.

Een van de reacties: „De tijd van praten is echt allang voorbij. Er moeten nu harde maatregelen komen.” Iemand anders schrijft: „Het enige dat helpt tegen die relschoppers is de lange lat van de politie”. Een van de weinige voorstanders van een gesprek: „Met doorgedraaide, amokmakers valt niet te praten. Maar een gesprek kan altijd het begin van een oplossing zijn.”

Er zijn maar weinig stellingdeelnemers die geloven dat het de hooligans gaat om het voetbal. Een reactie: „Het gaat alleen maar om rellen en andermans eigendommen slopen.”

Voetbalhooligans zijn er altijd al geweest. Toch denkt een overgrote meerderheid van de respondenten dat het geweld de laatste tijd erger is geworden. Een stemmer heeft er genoeg van en vindt dat ook zijn eigen voetbalplezier wordt vergald. „Heb van die topwedstrijd van Ajax tegen Dortmund twintig minuten gemist omdat je niks kon zien door het vuurwerk.” Een andere Ajax-supporter: „Hier gaat het Feyenoord-gezegde op van ’geen woorden maar daden’.”

Toch denken de meesten niet dat de coronamaatregelen het geweld hebben verergerd. Een respondent: „Geef niet corona de schuld. Iederéén heeft binnen gezeten, maar de meesten gedragen zich normaal.”

Omroep Gelderland verkondigde na de wedstrijd NEC-Vitesse geen verslaggevers meer te sturen naar het voetbal, nadat journalisten door supporters waren belaagd. Een meerderheid van de stemmers vindt dit een logische keuze. Driekwart ziet hiervan zelfs een voordeel. Zij denken namelijk dat de media-aandacht het geweld verergert.

Zo schrijft een respondent: „Rond bepaalde wedstrijden wordt een hype gecreëerd en worden wedstrijden die dat helemaal niet zijn, gebombardeerd tot ’derby’. Termen als ’confrontatie', ’oorlog' en 'vernedering’ maken het alleen maar erger. Geen wonder dat supporters dan met elkaar en de politie op de vuist gaan.”

Veruit de meeste stemmers willen harder optreden van de burgemeesters van de steden met clubs met een harde kern supporters. Veel respondenten verwijten de burgemeesters een slappe houding. Zo noemt iemand het belachelijk dat er nauwelijks arrestaties zijn verricht bij NEC-Vitesse. „Burgemeesters moeten een daad stellen en de schade aan de openbare ruimte verhalen op de clubs.” De maatregel die het beste werkt, is volgens de meeste stemmers bezoekende clubs geen supporters meer laten meenemen. Het minste verwachten ze van het verbieden van risicowedstrijden.

Deelnemers hebben ook nog wel wat andere ideeën hoe het rellen te stoppen. Zo roepen velen om ’strengere straffen’, zoals lange, onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Iemand anders oppert een verbod op alcohol in de wijde omtrek van het stadion. „Laat gewoon blazen voor aanvang van de wedstrijd, kan meteen in een moeite door met de coronacheck.” Een ander zou het een goed idee vinden als bovenop ieder voetbalkaartje € 5,- extra komt om zo de clubs ’de kosten voor de maatschappij’ te laten betalen, zoals de extra politie-inzet bij iedere risico-wedstrijd.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop