1811407
Wat U Zegt

Lezersbrief

’Woekerpolis door lage opbrengsten’

Ik herken mij helemaal niet in het beeld dat wordt geschetst rondom de ’woekerpolissen’, stelt C. Verbeek. ’Deze polissen werden afgesloten met de voorkennis dat consumenten bewust bedonderd worden (WUZ, 20/3), zo lees ik tot mijn afschuw.

Vanaf eind jaren zestig heb ik als buitendienstfunctionaris van een levensverzekeringsmaatschappij ook zelf beleggingsverzekeringen geadviseerd aan assurantietussenpersonen en aan klanten verkocht.

Het dilemma vanaf de jaren negentig was de keuze tussen sparen in een verzekering op basis van guldens/euro’s met een lage rente of sparen op basis van aandelen/vastgoed/obligaties in een beleggingsverzekering met een profiel (naar beleggingsrisico). Dat kon dan zelf door de klant worden samengesteld en gaf kans op een hoger rendement dan sparen op basis van guldens/euro’s.

Ook zelf heb ik een aantal van deze polissen afgesloten als aanvulling op mijn pensioen en ja, de uitkomst viel tegen. Dat had echter niets te maken met de ’exorbitant’ hoge kosten – die waren marktconform en later zelfs lager – maar met precies hetzelfde probleem als waar de pensioenfondsen al jaren mee worstelen: het rendement!

Adri C. Verbeek,

Veenendaal