Nieuws/Wat U Zegt
1825221
Wat U Zegt

Stellingdeelnemers juichen afstraffing van D66 toe

Ontstemd over de uitslag

D66 likt zijn wonden, Ruttes VVD is vooral ’trots’, GroenLinks is heer en meester in de steden en PVV en Denk schuiven voor het eerst aan Maar tevredenheid alom? Nee: ’slechts’ 25% van de stellingdeelnemers is tevreden met de verkiezingsuitslag.

De stemmen zijn geteld, de kiezer heeft gesproken. Duidelijk is in elk geval dat de lokale partijen – hoe divers van aard dan ook – zichzelf als grote winnaars mogen beschouwen. „Positief voor de democratie”, zo betitelt iemand. „De lokale partijen staan met beide voeten midden tussen de burgers.” Wel heeft de komst van de vele nieuwkomers met één of twee zetels versplintering van het politieke landschap tot gevolg. Van de stellingdeelnemers denkt 44% dat het lastiger wordt om de gemeenten te besturen. „Slechte ontwikkeling. Veel te veel partijen”, reageert een van hen.

Uitschieters zijn Weert Lokaal, Lijst Smolders Tilburg en Groep De Mos (Den Haag) – stuk voor stuk partijen met een aansprekende voorman en populaire, hapklare standpunten. Zij krijgen de komende vier jaar de kans om hun stempel te drukken. „Goede lokale partijen die weten wat er leeft in hun gemeente”, juicht iemand.

GroenLinks is, in de woorden van de glunderende voorman Jesse Klaver, „op weg een brede volkspartij te worden.” Maar dat het overal op termijn „groen en eerlijk delen” zal zijn dat de klok slaat, ziet het leeuwendeel van de stellingdeelnemers (76%) nog niet gebeuren. „Een drama in Amsterdam”, reageert een deelnemer zelfs. „GroenLinks de grootste, brrr, daar word ik niet blij van! Wel is gelukkig D66 gehalveerd, daar troost ik mij dan maar mee.” Een ander: „Volkspartij? Dacht het niet...” En: „Klaver is echt geen blijver.”

Mark Rutte is er ondanks alle kritiek op het kabinetsbeleid toch in geslaagd de VVD min of meer ongeschonden uit de strijd te laten komen. ’Een knappe prestatie’, beaamt 53% van de stellingdeelnemers. Al kan een enkeling er met zijn pet niet bij: „Half Nederland is Rutte en de VVD beu. Toch wordt er elke keer massaal op de VVD gestemd. Onvoorstelbaar. Heeft de kiezer dan echt zo’n kortetermijngeheugen? We gaan zo de afgrond in met z’n allen.”

Denk krijgt zetels in 13 gemeenteraden. In Schiedam werd de partij tweede grootste. „Jammer en zorgwekkend”, zegt iemand. ,,De lange arm van Erdogan krijgt voet aan de grond.”

„Ook Baudet en Wilders doen een voorzichtige maar niet te missen entree in de gemeenten”, constateert een ander. „Dat tegengeluid is hoogst noodzakelijk door de infiltratie van de ons vijandig gezinde clowns van Denk en Nida.”

D66 moet nog bijkomen van de mokerslag die ze kreeg. „Zelf heb ik uiteraard gestemd”, meldt een deelnemer. „Goed dat dat bijdehand D66 een dreun heeft gehad, evenals PvdA en SP. Oude en foute politiek.” Nog iemand: „Fantastisch dat D66 dik heeft verloren. Die donorwet en het referendum doen ze de das om.” Een ander wijst op de penthouse-affaire die Pechtold achtervolgt.

„Democratische verkiezingen kunnen hooguit teleurstelling veroorzaken”, zo verklaart een deelnemer de zure gezichten over het stembusresultaat. En verder? ,,Te triest voor woorden dat bijna de helft niet opkomt,” benadrukt iemand. ,,We denken veelal kennelijk: na mij de zondvloed.” Een ander bekent: „Niet gestemd, het boeit me echt voor geen meter...”