1901575
Wat U Zegt

’Buitenlandse sites valse concurrentie’

Nederlandse consumenten hebben weer meer gekocht van Chinese websites (Tel. 11/4). Voor 817 miljoen wel te verstaan, laat Jeffry Kuperus weten.

Misschien moeten we eens stil staan bij het feit dat het lastig is om melkpoeder voor baby’s te kopen omdat de Chinezen alles in onze winkels opkopen omdat ze de producten die verkrijgbaar zijn op de Chinese markt niet vertrouwen.

Misschien moeten we ook eens stil staan bij het feit dat alle producten die op de Nederlandse markt worden aangeboden via o.a. de detailhandel aan bepaalde kwaliteits- en veiligheidseisen moeten voldoen. Degene die het product op de markt brengt, is volledig aansprakelijk indien dit niet zo is. Waar kan de Nederlandse consument terecht die een product koopt op een Chinese website als er een probleem is? Waarom kan iemand producten verkopen op onze markt zonder aan alle eisen te voldoen? Is dit niet meten met twee maten? Is dit niet een vorm van valse concurrentie?

Indien platforms als Alibaba, Amazon, etc. goederen willen aanbieden op een bepaalde markt dan moet men zich ook vestigen in deze markt zodat zij verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de producten die via hun platform worden aangeboden.

Jeffry Kuperus