Nieuws/Wat U Zegt
1908441
Wat U Zegt

Uitslag Stelling: voorzichtig met vergelding

Wel of niet ingrijpen in Syrië na de gifgasaanval in Douma? De deelnemers aan de Stelling van de Dag vallen in twee kampen uiteen. Als president Trump dan toch zijn ’slimme’ raketten als vergelding richting Damascus stuurt, staat 40% achter hem.

Tv-beelden van slachtoffers – er vielen 40 doden en 500 gewonden – hebben wereldwijd een schok teweeggebracht. Voor de VS heeft het regime-Assad een ’rode lijn’ overschreden nu het Syrische leger opnieuw chemische wapens heeft gebruikt tegen de eigen bevolking in de opstandige regio Oost-Ghouta. „Ik ben het niet gauw eens met Trump”, zo laat een stellingdeelnemer weten, „maar nu mag hij wel eens de daad bij het woord gaan voegen; het is onacceptabel dat Assad een vermeende genocide aan het plegen is en dat dat onbestraft blijft.” 75 Procent is het ermee eens: „Onschuldige burgers worden de dood in gedreven, Assad en Poetin héél zwaar straffen.”

„Ze (de raketten) komen eraan”, twitterde president Trump woensdag. Opvallend veel stemmers vinden Trumps onbehouwen Twitterdiplomatie en dreigementen wat al te bruusk: „Eerst meer bewijs voordat de wapens gaan spreken”, stelt iemand. En: „Het is volstrekt onduidelijk wie het gifgas heeft gebruikt. Wat zou het voordeel zijn voor Syrië? De rebellen hebben er wel voordeel bij, omdat het voorspelbaar is dat de westerse media Assad de schuld geven”

Terughoudend zijn met een vergeldingsaanval is de heersende opinie in de reacties. Met de Stelling van de Dag ’Ingrijpen Trump in Syrië terecht’ is dan ook 53% het oneens.

Bij de stemmers overheerst vooral de angst dat het conflict door de betrokkenheid van de VS en Rusland in rap tempo escaleert. „Een aanval op kleine schaal”, is prima, meldt een stemmer. „Maar meerdere aanvallen tot gevolg hebben dat Rusland en VS lijnrecht tegenover elkaar komen te staan.”

„Zonder na te denken brengt Trump de wereldvrede in gevaar”, vindt iemand. Een ander analyseert: „Trump is een gestoord kind. Poetin is de enige wereldleider met een nuchtere kijk op het geopolitieke speelveld.” En ook: „Assad behoedt Syrië in ieder geval nog voor een verdere brandhaard waardoor islamitische terreurgroepen een nog stevigere basis krijgen. Willen we ons helemaal van de kaart laten vegen door islamterreur? Dan moet je Assad verdrijven. Er komen helaas grotere monsters voor terug.”

Inmiddels blijft het Syrische regime in Damascus erbij dat de gifgasaanval op de stad Douma ’verzinsels en leugens’ zijn. De helft van de stemmers (52%) denkt niettemin dat Assad er wel degelijk vanaf wist. „Hij moet hangen, hij is een oorlogsmisdadiger”, meldt iemand. En hoewel na zijn aanvankelijk stoere taal @realDonaldTrump gistermiddag mist optrok rond het tijdstip van de raketvergelding (’misschien snel, misschien niet zo snel’), gaat 18% van de stellingdeelnemers ervan uit dat de Amerikaanse president voet bij stuk houdt. „Na de harde woorden van Trump is een militaire actie onvermijdelijk”, vindt iemand. Experts suggereren dat de extra voorbereidingstijd erop duidt dat de aanval groot en gecompliceerd zal zijn. Een enkele respondent vreest het ergste: „Ik heb steeds gezegd dat al Trump in zijn presidentschap wordt bedreigd, hij de Derde Wereldoorlog laat uitbreken als afleidingsmanoeuvre. Nu is het zover…”