1917307
Wat U Zegt
De Kwestie: Borstvoeding in het openbaar

’Een beetje fatsoen schaadt niemand’

Amsterdam - Borstvoeding in het openbaar; de bezoekers van Telegraaf.nl gaan het er niet over eens worden. Zeker, borstvoeding is de meest natuurlijke voeding voor de baby en zeker, het is ook geaccepteerd dat de jonge moeder niet thuis hoeft te blijven om haar kind te voeden, maar moet dat nou midden in een volle winkel?

Nee, zoek lekker een rustig plekje op, dat is een compromis waar iedereen mee kan leven, zegt de overgrote meerderheid van de bezoekers.

Er lijkt namelijk geen enkele reden om dat niet te doen buiten het zicht van een ander, zo zegt rjmkanters: „De borst geven doe je in een bepaalde beslotenheid; wie dat niet snapt mist een bepaalde antenne.” En Roon56 vindt: „Het is heel natuurlijk maar laten we ook rekening houden met de mensen die het niet op prijs stellen.”

En toch, het recht van de vrouw om haar kind te voeden waar en wanneer zij wil, staat bij velen van u hoog in het vaandel. Onder de medestanders van Marjolein Vos ook woop1978965: „Waarom zou dat niet kunnen? Het is het natuurlijkste en puurste wat er is. En is notabene beter als al die nepproducten bij elkaar. Mensen die er niet tegen kunnen moeten dan maar effe een blokje om lopen ofzo.”

Middelvinger

Er zijn ook hardliners die de lijn van Marjolein Vos willen volgen. Handers bijvoorbeeld: „Gewoon de borst geven. Als het mensen stoort: gewoon de middelvinger laten zien of je andere borst. Wat een rare mensen heb je toch in Nederland.” yhm.westerveld775 beziet het breder: „We worden met zijn allen weer preutser en preutser. Gezeik over cultuurverschillen, niet interessant en niet belangrijk. Naar mijn mening moet een moeder haar kind te allen tijde en overal haar kind kunnen voeden. Vind je het niet leuk om te zien? Draai je dan maar lekker om en ga ergens anders naar kijken. Maak het jouw eigen probleem en niet die van de moeder.”

En hoewel het betoog van Hester Zitvast (’openbaar de borst geven is moederlijk exhibitionisme’) volgers heeft, zijn er uiteraard ook mensen die haar manier van denken kielhalen. Willem 1955 bijvoorbeeld: „De emancipatie wordt hier duidelijk door veel vrouwen zelf de nek omgedraaid. Als ik de kritiek van vrouwen over borstvoedende vrouwen lees, besef ik waarom het een zooitje is in deze wereld.”

Kan zo zijn, maar de ’harde’ lijn van Hester vindt ook navolging, bijvoorbeeld door Dancingfire001: „Hester, wat een fantastische reactie. Inderdaad, wat je zegt, het lijkt niet meer om het kind te gaan, het lijkt vooral verworden tot een moment om even te laten zien wie hier de Moeder van het Jaar is.”

Geen gezicht

Ook jasmijntje_63592 wenst niet met een zogende moeder te worden geconfronteerd: „Ik vind het geen gezicht als een moeder haar kind in een vol restaurant de borst geeft. Laat haar dat thuis doen of anders een keer de fles of ergens in een rustig hoekje gaan zitten, maar niet in café of restaurant. Ik hoef het ook niet te zien.”

wimveling394 denkt met haar mee: „De privacy van beide partijen moet hier in acht worden genomen. De betreffende moeders vinden dat publieke borstvoeding normaal is. Er zijn ook (vele) andersdenkenden die vinden dat borstvoeding een intieme gebeurtenis is tussen moeder en kind en dus niet en plein public moet plaatsvinden. Ik ben er van overtuigd dat provocatie en de gedachte ’kijk mij eens’ hier ook een belangrijke rol spelen.”

En het kan zoveel makkelijker, zegt gebruiker-2954826: „Thuis afkolven lijkt mij normaal, of discreet afzonderen om voor anderen ongewenste confrontatie te vermijden zou wel zo fatsoenlijk zijn. We pretenderen een beschaafd land te zijn.”

Hippie-tijdperk

Veel voor en veel tegen: compromisje dan maar? Jazeker, daar zijn de meeste mensen voor te porren. Zoals metaljeeper774: „Borstvoeding is iets natuurlijks, maar in het openbaar, in een meer besloten cultuur, is het onnatuurlijk. In Kameroen kan het wel, maar in Japan is het uit den boze. Dus waarom in Nederland ophef maken als men het liever niet ziet? Het hippie-tijdperk is voorbij. Gewoon je dag zo indelen dat je thuis de borst geeft. Zo deed mijn moeder dat ook, en dat was nog wel tijdens het hippie-tijdperk.”

Br@mmetje meent: „Borstvoeding geven moet altijd en overal kunnen, maar wel op een bescheiden manier. Dat hoeft niet in een schoenenzaak. Je kunt ook even in een restaurant van een grote winkel aan de zijkant gaan zitten.”

Lady Kant vat het misschien nog wel het beste samen: „Niks mis met borstvoeding, maar je kan natuurlijk een rustig plekje opzoeken, Prettig voor jezelf en rustiger voor die kleine. Je kunt de dag zodanig plannen dat er niet ineens midden in een fikse drukte ’gevoed’ moet worden. Eisen dat het overal maar kan en zo demonstreren wat een goede en natuurlijke moeder je wel niet bent stuit mij persoonlijk tegen de borst. Een beetje fatsoen en discretie schaadt niemand.”

De Kwestie: Borstvoeding in het openbaarLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover