1935307
Wat U Zegt

’Internetveiligheid is een illusie’

Een VVD’er uit Almere hackte naaktfoto’s van BN’ers. Het is natuurlijk vreselijk dat dit gebeurt, zegt Jacobus uit Den Haag, maar tegelijkertijd verbaast hij zich ook over de onvoorstelbare naiviteit die blijkbaar nog altijd onder, al dan niet bekende, mensen heerst.

Digitale en internetveiligheid is een illusie, het ontwerpen van virusscanners en firewalls vindt per definitie achteraf plaats. Zij zijn allen ontworpen voor al bestaande en bekende dreigingen. Daaruit volgt de conclusie dat we altijd vanuit achterstand bestrijden, tegenmaatregelen nemen en opsporen. Dan hebben we het nog niet over de schijnbaar hopeloze achterstand op gebied van wetgeving.

Het is dus veilig om te veronderstellen dat ons aller computers met I-net verbinding bijzonder onveilig en kwetsbaar zijn.

Hoe haal je het dan in je hoofd om op die apparaten blijkbaar zeer compromiterend materiaal te plaatsen? Nog even los van het feit dat ik de behoefte tot vastlegging niet snap, begrijp ik totaal niet hoe je dat verzint. Deze opmerking is zeker niet bedoeld als ’eigen schuld, dikke bult verhaal’.

Maar het is bedoeld om mijn oprechte verbazing over deze naïviteit te uiten.

Jacobus, Den Haag