1980117
Wat U Zegt

Deelnemers: Schiphol moet eigen stroomnet krijgen

Uitslag stelling: ’Luchthaven te kwetsbaar’

De stroomuitval zondag bij de incheckbalies en de chaos die daardoor ontstond op Schiphol zorgt voor een ’kras’ op het imago van betrouwbare luchthaven. Dat vinden de meeste deelnemers (82 procent) aan de Stelling van de Dag.

Door een grote stroomstoring in Amsterdam Zuidoost zaterdagnacht ondervond Schiphol zondagmorgen een ’spanningsdip’. Als gevolg daarvan lag het inchecksysteem plat, vielen vluchten uit en liepen andere urenlange vertragingen op. Schiphol ging zelfs even op ’slot’. Hoewel het incident niet de schuld was van de luchthaven, vragen de meeste respondenten zich wel verbaasd af hoe het kan dat onze nationale luchthaven blijkbaar zo kwetsbaar is. „Dit soort storingen komen in een derdewereldland voor”, betoogt een deelnemer, maar „hoe kan dat nou in een ’high tech’-land?”

Schiphol is voor onze economie te belangrijk om getroffen te worden door stroomuitval, vindt een ruime meerderheid (86 procent) van de deelnemers. Dat de noodvoorzieningen op de luchthaven onvoldoende zijn ingericht om een spanningsdip in het elektriciteitsnet op te vangen, vinden de meesten ongelofelijk. Velen wijzen erop dat de eletriciteitsback up bij andere grote bedrijven wel in orde was. Zo meldt één van hen: „Het Academisch Medisch Centrum dat in het storingsgebied was, heeft geen problemen gehad doordat ze een goede noodvoorziening hebben. Schiphol kan daar veel van leren.”

Leren moet Schiphol in ieder geval van een onafhankelijk onderzoek dat de oorzaken van de stroomuitval goed in kaart brengt. Het incident van zondag is voor veel deelnemers een teken aan de wand. En het liefst zouden zij zien dat het vliegveld een eigen stroomvoorziening krijgt, met een goed reservesysteem in het geval van een elektriciteitsstoring.

Hoewel de vliegveiligheid niet in het geding is geweest, jagen de stroomproblemen op de nationale luchthaven sommige reizigers toch veel schrik aan. „Dit is het zoveelste probleem op Schiphol. Er mag wel een draaiboek voor komen, want het is er complete chaos bij een incident.” En: „Ik ga voortaan via een betrouwbare luchthaven: Eindhoven, Maastricht, Luik, Weeze, Brussel, Düsseldorf. Teveel gedoe met Schiphol!”, klaagt een angstige vakantieganger.

En niet alleen reizigers zijn bang, ook bewoners onder de vliegroutes maken zich meer zorgen, zeker na het rapport vorige week van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV). De OVV meldde dat ’de grenzen van een veilige afhandeling van het vliegverkeer in zicht komen’. Het ontwerp van de luchthaven en het systeem voor de afhandeling van het vliegverkeer zijn zo complex, dat dit structurele problemen oplevert, aldus de OVV. Een bewoner in het gebied verzucht: „De veiligheid was al niet om over naar huis te schrijven dus dat is echt zorgelijk. Ik moet er niet aan denken dat er twee vliegtuigen op elkaar klappen boven dit drukke gebied waar ik en al mijn familie, vrienden en kennissen wonen.”

Slechts een kleine groep respondenten (15 procent) vindt niet dat de elektriciteitsstoring op de luchthaven afbreuk doet aan de betrouwbaarheid van Schiphol. „Stroomuitval kan overal gebeuren. Niet alleen bij Schiphol”, constateert één van hen . En een ander gooit het op ’overmacht voor Schiphol’.