1985343
Wat U Zegt

Deelnemers: stemmen voor Amsterdams burgemeester

Uitslag stelling: Daadkracht erg belangrijk

De meeste deelnemers aan de Stelling van de Dag zouden liever zien dat de burgemeester van Amsterdam wordt gekozen in plaats van benoemd op voordracht van de gemeenteraad. Zondag sloot de sollicitatietermijn voor deze vacante post.

Het speculeren over wie de leiding krijgt over het stadsbestuur kan nu beginnen. Van enkele kandidaten, onder wie Femke Halsema, is bekend dat ze zich hebben gemeld. Van de respondenten hoeft de nieuwe burgemeester niet per se een vrouw te zijn. Wel belangrijk vindt twee derde dat de nieuwe burgervader of -moeder gevoel voor humor heeft. Nog belangrijker vinden veel deelnemers dat de stad straks wordt bestuurd door een daadkrachtig persoon. „Iemand die zijn sporen heeft verdiend in het bedrijfsleven en keiharde beslissingen kan nemen”, zo oppert iemand. En een ander meent: „Hij moet zich kunnen inleven in de Amsterdammers. Niet zo star als Van Aartsen, maar ook zeker niet te joviaal.”

In Nederland vindt de sollicitatieprocedure voor burgemeesters altijd achter gesloten deuren plaats. Dat vindt driekwart van de stemmers een slechte zaak. „Breng een lijst naar buiten van alle kandidaten en peil onder de burgers wat zij van hen vinden. Niks geen achterkamertjespolitiek.” Bijna niemand vindt het niet per se noodzakelijk dat de nieuwe burgemeester lid is van GroenLinks. Deze partij is namelijk de grootste van Amsterdam. Een enkeling pleit voor een ’partijloze’ burgemeester, niet gekozen maar benoemd. „Iemand die boven de partijen kan staan.”

Overigens zouden de meeste deelnemers het liefste zien dat de nieuwe burgemeester van Amsterdam een PVV’er wordt. „Dan zal het eindelijk eens een keer afgelopen zijn met dat gedogen en wegkijken.” Een ander denkt dat onder PVV-bewind bijvoorbeeld de kraakactie door de uitgeprocedeerde asielzoekers niet zou hebben plaatsgevonden.

Waarschijnlijk gaan Wouter Bos, Khadija Arib en Femke Halsema een gooi doen naar het burgemeesterschap. Van deze kandidaten zien de meesten het liefste Bos als burgervader. Toch willen de meesten liever iemand anders als het gezicht van de stad. „Ondanks dat hij van de gemarginaliseerde PvdA is, heb ik een sterke voorkeur voor Wouter Bos”, aldus een van hen. „En anders iemand die net als hij bestuurlijk een behoorlijke trackrecord heeft.” Femke Halsema heeft - opvallend - bij velen pertinent níet de voorkeur. ’Te GroenLinks’, ’een lichtgewicht’ en ’geen bestuurlijke ervaring’, lichten sommigen toe. Iemand anders oppert dat Lodewijk Asscher een prima kandidaat zou zijn. „Hij is nog steeds heel erg geliefd in de hoofdstad.”

Nu staat het stadsbestuur onder leiding van Jozias van Aartsen. Driekwart van de respondenten vinden hem geen goede opvolger van de populaire Eberhard van der Laan. Ook denken ze dat het voor de nieuwe burgemeester lastig zal worden om in de voetsporen van Van der Laan te treden. Een respondent: „Tussen de mensen staan, humor hebben, je mening geven, flexibel, krachtig... om kort te gaan: iemand als Van der Laan.”

Twee derde vindt het belangrijk om te weten wie de nieuwe burgemeester wordt. Zij zien het liefst een bestuurder die als een ’echte Amsterdammer de inwoners begrijpt en dan doet politieke voorkeur er niet zo heel veel toe’.