1989752
Wat U Zegt

Uitslag Stelling: Huwelijk kers op de taart

Grofweg een op de drie stemmers op De Stelling van de Dag (34%) ziet het huwelijk als een achterhaald instituut. Steeds minder jongeren zijn genegen om te trouwen en houden het bij samenwonen of gaan een geregistreerd partnerschap aan.

Een krappe meerderheid van de stemmers vindt dat geen goede ontwikkeling. De meesten denken ook dat het hoge aantal echtscheidingen van tegenwoordig stellen doet terugdeinzen in het huwelijksbootje te stappen.

Een stemmer ziet een huwelijk juist als een soort verzekering tegen een relatiebreuk. „Huwelijken blijken toch minder vaak in scheidingen te eindigen dan een geregistreerd partnerschap of samenwonen.” Een andere reactie: „Door te trouwen kies je duidelijker voor elkaar. Je hebt dan – meer dan met samenwonen –onbewust meer binding met elkaar.”

Er is sinds 1 januari wel iets veranderd in het huwelijksrecht. Wie nu trouwt, doet dat niet meer automatisch in volledige gemeenschap van goederen. Dat vindt driekwart van de stemmers goed. „Trouwen is mooi, maar als je gaat scheiden, dan moet er zó veel geregeld worden. Breid de huwelijkse voorwaarden uit. Dat is beter voor iedereen.” Een aantal stemmers waarschuwt wel de administratie goed op orde te houden. „Anders wordt het toch nog een huwelijk in gemeenschap van goederen”, en krijgt de ander gewoon de helft.

De meeste deelnemers blijken zelf gehuwd te zijn. Vandaar waarschijnlijk dat ze heel goed snappen dat heel veel mensen de huwelijksdag ’de mooiste dag van hun leven’ vinden (60%). „Misschien ben ik ouderwets, maar een huwelijk is de kers op de taart. Je belooft elkaar de eeuwige trouw.” Een ander omschrijft dit als ’trouwen is houwen.’ En: „De mooiste dag is als je kinderen worden geboren. Van het geld dat je uitgeeft aan een huwelijk, kun je beter op vakantie gaan.”

Het merendeel (57%) kan zich niet voorstellen dat iemand kapitalen besteedt aan een feest. „Ik denk dat de zeer overdreven kosten de oorzaak zijn van het minder aantal huwelijken”, aldus een respondent. „Een kleine bruiloft kost al gauw 15.000 euro. Dat geld kun je beter in je huis steken.” Een ander: „Ik vind het een mooie toevoeging, maar ik zou mij door de kosten laten weerhouden.

Goedkoop en zonder poespas, trouwen op maandagochtend kan wel de goedkeuring wegdragen van veel stemmers. „Alles bleek beter geregeld als we op maandagochtend gingen trouwen”, zo meldt een respondent. Een ander peinst er niet over: „Als ik ga trouwen, dan graag met een heel feest.”

De meerderheid wil weliswaar graag het huwelijk en alles wat daarbij hoort, in ere herstellen, maar seks voor het huwelijk afzweren, hoort daar niet bij vindt 84%.

Of het verstandig is dat de vrouw de achternaam van haar man aanneemt? Hierover zijn de stemmers verdeeld. „Ik vind het fijn om dezelfde achternaam te hebben als mijn kind,” schrijft iemand. Een kennelijk oudere stemmer reageert: „Ik zou nooit meer trouwen. Toen moest je de naam van je echtgenoot aannemen. Dat zou ik nooit meer doen.”

Nieuw fenomeen is het herhalen van de huwelijksgeloften, naar Amerikaans voorbeeld. Een leuke trend vinden sommigen. Een van hen: „Je bent ouder en wijzer en hebt van alles meegemaakt. Je geloften hernieuwen is dan heel romantisch...”