1994167
Wat U Zegt

Stemmers angstig voor ontwikkeling stamcelembryo’s

Uitslag Stelling: Geen geknutsel met leven

De angst voor Frankenstein-achtige toestanden overheerst in de reacties van de stellingdeelnemers. Velen zien het geëxperimenteer om ooit wellicht menselijke stamcelembryo’s te maken, niet zitten. „Dit kan nooit goed gaan…”

Zonder dat er bevruchting van een eicel door een zaadcel nodig is, is het wetenschappers van het van MERLN Instituut (Universiteit Maastricht) en het Hubrecht Instituut (Utrecht) gelukt om ’embryo-achtige structuren’ te kweken. Vooralsnog uit stamcellen van muizen, wel te verstaan, maar de revolutionaire ontwikkeling zet de deur op een kier naar de ontwikkeling van een menselijke ’stamcelbaby’ zonder moeder of vader, regelrecht uit het lab.

„Niet doen, niet doen”, schrijft iemand. „Waar zijn we mee bezig? De natuur mag nooit buitenspel worden gezet.” En: ’Synthetische embryo’s waar een mens uit voort kan komen, dat gaat veel te ver.... Dat stamcellen gebruikt worden om ernstige ziektes te kunnen genezen is van een totaal andere orde.”

Want daar gaat het volgens directeur Clemens van Blitterswijk van het MERLN-instituut om. Het onderzoek is het begin van een revolutionaire biomedische discipline. Met grote aantallen synthetische embryo’s kan immers meer kennis worden vergaard over geneesmiddelen tegen ziektes als kanker, dementie en ALS.

Medisch ethici roepen op tot een maatschappelijk debat met de vraag: willen we dit wel? „Meteen verbieden dit geknutsel”, vindt een stemmer. „Er worden gevaarlijke grenzen opgezocht.” Anderen zijn voor: „Prima natuurlijk. De mens kan zeker wel wat verbetering gebruiken.” En: ,,Nu kunnen er ’proef’-mensen gekweekt worden, geen vivisectie meer!” Opvallend is dat 36% van de stemmers het onderzoek zonder meer afwijst, ook al kunnen er misschien ongeneeslijke ziektes mee bedwongen worden. De Embryowet staat het creëren van menselijke embryo’s weliswaar toe voor zwangerschappen, maar uitdrukkelijk níet voor louter wetenschappelijke doeleinden. „Niet sollen met moeder natuur”, vindt iemand en hij/zij is niet de enige. Met de stelling ’Stamcelbaby niet doen’ is 81% het eens.

„Nee, niet wenselijk”, stelt een tegenstemmer genuanceerd. „Het genereren van nieuwe organen uit stamcellen, daar heb ik respect voor en dat zie ik ook als een zeer goede ontwikkeling, maar door menselijk ingrijpen wordt de natuurlijke selectie tenietgedaan. Die kant moeten we niet op.”

„Niet alles is te vervangen door een laboratorium”, vindt iemand. „Zwanger zijn duurt niet voor niets 9 maanden. De mens groeit er naar toe. Anders wordt het iets waarbij je op bestelling een pakketje afgeleverd krijgt.”

De ontwikkeling roept bij stemmers sowieso enge fantasieën op over een wereld waar emotieloze superwezens het voor het zeggen krijgen: in de reacties komen ’nazipraktijken’, dr. Mengele en Boys from Brazil voorbij. „Ik ben niet gelovig maar als de wetenschap voor God gaat spelen dan word ik daar bang van”, schrijft een respondent. „Maar of we willen of niet, het gaat toch gebeuren.”

Natuurlijk zijn er ook stellingdeelnemers die alleen maar de voordelen zien: „Ik ben vóór. Dan kan de man het embryo misschien ’uitbroeden’. Geniaal dat je als vrouw niet meer zwanger hoeft te zijn, want het ruïneert je figuur!”