1999521
Wat U Zegt

Weinig salaris en waardering voor werk in techniek

Uitslag Stelling: ’Imago branche oppoetsen’

„Bijna alles wat wij doen hangt samen met techniek en ict, daarom zal het grote gevolgen hebben als er te weinig technische mensen zijn”, zo verwoordt iemand de zorgen van 80 procent van de deelnemers aan de Stelling van de Dag.

Uit de jaarlijkse TechBarometer van technisch opleider ROCV blijkt dat ruim de helft van de technische bedrijven verwacht dat de concurrentiepositie van Nederland zal verslechteren door het gebrek aan technisch personeel. Ruim 30 procent in de branche ziet nu al negatieve effecten.

Philips-topman Hans de Jong stelt dat het groeiende tekort aan technici en ict-personeel onze welvaart bedreigt. De meerderheid van de respondenten vindt dit geenszins overdreven. Iemand die als techneut in de elektronica en elektrotechniek werkt, zegt: „Ik zie in de hele branche al jaren tekorten aan goede vaklui. Dat geldt natuurlijk ook voor de bouw en de installatietechniek. Wie gaat straks de huizen van het gas afhalen? Zonnepanelen installeren, domotica etc?” Het tekort aan techneuten raakt niet alleen bedrijven, maar iedereen. „Riool verstopt, dakkapel plaatsen, iedereen moet in de wacht.” Ruim een derde zegt nu al problemen te ondervinden door het gebrek aan technici.

Velen verwijten de branche en vooral de politiek het probleem zelf te hebben veroorzaakt. De branche door personeel geen zekerheid te bieden en bij het minste of geringste te ontslaan of contracten niet te verlengen, de politiek door de ambachtsscholen en lts te sluiten.

Bijna een op de drie meent dat de technische branche haar imago moet verbeteren. Iemand zegt: „Ik heb zelf een universitaire bètaopleiding achter de rug, maar werk in de horeca. ’Technisch’ werk is saai, dat is geen kwestie van kunnen maar willen. Waren deze banen flexibeler, leuker en beter betaald, dan zou ik de switch zelf overwegen. Nu niet.”

Begin eens met een fatsoenlijk salaris, dat maakt de bedrijfstak aantrekkelijker, stellen veel respondenten. „Zolang managers en kantoorpersoneel meer blijven verdienen, maakt niemand zijn handen vuil.”

Sommigen beweren dat er helemaal geen tekort is aan technisch personeel. „Er zijn tienduizenden 45-plussers met een technische achtergrond die niet meer aan de slag komen omdat werkgevers ze te oud of te duur vinden. Dit zijn vaak mensen die al 20 jaar werkervaring hebben, met een bepaalde toolset hebben gewerkt die inmiddels is verouderd en van wie de kennis moet worden bijgespijkerd.” Werkgevers wordt verweten dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

De meesten zijn het erover eens dat de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven een stuk beter kan. „Het mbo leidt te theoretisch op en de aanvoer vanuit het vmbo wordt al helemaal niet bevorderd.” Daarnaast missen technische opleidingen te vaak de aansluiting bij de voortsnellende technische ontwikkelingen, stellen sommigen. De meerderheid vindt dan ook dat er meer geld beschikbaar gesteld moet worden voor technisch onderwijs.

Een minderheid van 17 procent zegt zich geen zorgen te maken over het tekort aan technici. Zij denken dat een tekort zich in de toekomst zal oplossen door de werking van vraag en aanbod. Ook deze respondent ligt er niet wakker van: „Ik ben techneut, zelfstandig ondernemer en barst van het werk.”