2034072
Wat U Zegt

Stellingdeelnemers ergeren zich aan onbeschoftheid

Uitslag Stelling: Opgefokt sfeertje in het ov

Het openbaar vervoer zou door meer toezicht, poortjes en camera’s juist veiliger moeten zijn. Toch had één op de zeven reizigers vorig jaar te maken met intimidatie, mishandeling of beroving. Reizen met trein, bus en metro is lang niet altijd een pretje.

Deelnemers aan de Stelling van Dag herkennen het wel (58%); vooral in de drukke spits en tijdens de late ritten heerst soms een opgefokt sfeertje. Van de respondenten die regelmatig van trein, stads- of streekvervoer gebruikmaken, heeft maar liefst 39% ooit zo’n zelfde vervelende gebeurtenis meegemaakt.

Gewezen wordt op de soms propvolle treincoupés, waardoor passagiers „als haringen in een ton, tegen elkaar hangen”, en er dus gemakkelijk irritaties ontstaan. Met de stelling ’Propvol OV lokt agressie uit’ is 65% het eens. „Zolang je een vermogen voor de trein betaalt, en je moet voortdurend staan, hou je agressie”, stelt een respondent. „Conducteurs zie ik slechts sporadisch en de spoorwegpolitie mis ik zeer. Treinstellen erbij tegen de drukte.”

„Het is de verloedering van de maatschappij”, concludeert een ander. Onderling respect is er totaal niet meer.”

Vreemd genoeg kan kenniscentrum SWOC, dat onderzoek deed onder ov-reizigers, geen duidelijke oorzaak voor het fysiek en verbaal geweld (ook tegen het personeel) aanwijzen. Sterker nog, in tevredenheidsonderzoeken scoort het ov gemiddeld het cijfer acht. „Te hoog”, vindt 57% van de stellingdeelnemers. 32 Procent vindt een ’goed’ of hoger wél op zijn plaats: „Ik vind het reizen met het openbaar vervoer nog steeds leuk”, zegt iemand. „Lekker ontspannen me van A naar B laten brengen.”

„Ik reis zo’n tien keer per jaar, en ik krijg altijd in trein en metro een zitplaats aangeboden”, meldt een stemmer opgetogen. „Ik kan zeker niet zeggen dat de sfeer agressiever is in het ov dan jaren terug. Hooguit op de stations in sommige grote steden.” Een ander: „Ik reis regelmatig van Rotterdam naar Eindhoven. Ga tegenwoordig gewoon een uurtje eerder, net voor de spits uit. Super. Ik mis alleen nog wel een stewardess...”

„Halverwege de jaren ’90 steeg het aantal meldingen van agressie ook”, weet iemand. „Toen wilden de ov-bedrijven het niet aanpakken, nu staan ze machteloos om dat ze alleen aan de centen dachten.”

„Reizen per openbaar vervoer doe je niet voor je plezier”, vindt een deelnemer. „Mensen lopen je omver, je moet extra op je spullen letten. En ook al sta je met een stok, iedereen blijft zitten. Ik mis een nummer om de conducteur te bellen.” Een ander: „Met luide stem aan de telefoon, ieder voor zich. Algehele verhuftering.” Anderen háten het ov: „Zelfs al was het gratis, dan nam ik nog de auto.”

„Wanneer iemand denkt dat agressie door overvolle treinen komt, moet die eens naar Japan gaan. Misschien zijn Nederlanders gewoon een bot volk”, oppert een stellingdeelnemer. „Incidenten komen door te veel zwartrijders, drugsgebruikers en groepjes jongeren van buitenlandse afkomst. Die denken namelijk dat ze niet hoeven te betalen.”

„De rail- en busvervoerders doen het over het algemeen heel goed”, mailt iemand. „Helaas trekt veel jeugd die van het ov gebruikmaakt zich nergens wat van aan. Zij rijden zwart en misdragen zich. Die groep moet extra worden gecontroleerd om het onprettige gevoel van normale reizigers te laten verdwijnen.”