Nieuws/Wat U Zegt
2037868722
Wat U Zegt

’Zet meer in op preventie in de zorg’

Om de kosten in de zorg te beteugelen zou de overheid een preventieprogramma moeten opzetten om de leefstijl van mensen te beïnvloeden, betoogt Ton Jacobs.

De zorg in Nederland loopt vast, er zijn gewoon te weinig zorgverleners en dat zal de komende jaren door de vergrijzing niet veranderen.

Door de vergrijzing is er echter een groeiende vraag naar zorg. De kosten van de gezondheidszorg stijgen door de vergrijzing. Dus elk jaar zal de premie van de zorgverzekering blijven stijgen.

Ik vind het onbegrijpelijk dat er niet een massaal preventieprogramma wordt opgestart om de leefstijl van mensen te beïnvloeden. Dat is geen betutteling, maar voorlichting. Een groot aantal mensen weet gewoon niet dat ze ontzettend ongezond leven. Het is onwetendheid, maar ook pure misleiding door reclames.

Bij een grote groep mensen ontbreekt gewoon de kennis om gezond te leven.

Overigens moet ook eens onderzocht worden hoe groot de druk van migranten op de zorg is. Vooral vluchtelingen komen uit landen met een slechte gezondheidszorg en minimale kennis over een gezonde levensstijl. Ga daar dan een beleid voor ontwikkelen.

Bovendien heeft Nederland het recht om te weten of deze groep vaker of minder vaak een beroep doet op de gezondheidszorg.

Meten is weten.

Ton Jacobs