Nieuws/Wat U Zegt
2047892420
Wat U Zegt

’Doorzetten, invechten en het tegendeel bewijzen’

P. J Dorf vertelt het verhaal van een jongen uit voormalig Nederlands-Indië die in de jaren 50 naar Nedeland kwam en zich ondanks alle tegenslagen niet uit het veld liet slaan.

Hij kwam in 1957 naar Nederland met grote verwachtingen, maar ondanks zijn West-Europese achternaam stonden zijn medeburgers niet op hem te wachten.

Zijn kleur was o.a. aanleiding om zijn aanwezigheid af te wijzen, dit uitte zich al heel vroeg op de toendertijd Lagere School.

Schelpartijen: ’vuile nikker, poepchinees, zwartjoekel’ waren nog de minste benamingen die hij naar zijn hoofd geslingerd kreeg.

Vernederingen van het hoofd der school waren niet van de lucht, in aanwezigheid van de hele klas, hatelijk lachend roepen „deze jongen wil naar de HBS, hij slaagt nog niet voor de Ambachtsschool”.

Op de Ambachtsschool echter, kwam het onderwijzend personeel tot de ontdekking en conclusie, dat hij daar niet thuis hoorde en een te laag schooladvies had gekregen, een bevestiging van zijn eerder gemaakte wens.

Uiteindelijk wist hij met inzet doorzettingsvermogen na zijn MBO, zijn HBO diploma te behalen en kon hij zich op zijn toekomst in de maatschappij voorbereiden.

Maar ook dit ging niet zonder slag of stoot, vele afwijzingen na eerste gesprekken en uiteindelijk toch een baan na vele pogingen en overredingskracht, hij leerde elke dag het land beter kennen.

Uiteindelijk wist hij zijn plek te vinden in de maatschappij en vond alsnog waardering en respect van collega's en leidinggevenden.

Hij bewees hiermee, dat in welke beroerde omstandigheden je ook verkeert, doorzetten, invechten, het tegendeel bewijzen beter is dan vroegtijdig het bijltje erbij neer te gooien, anderen de schuld te geven en je vol zelfmedelijden bij de maatschappij te beklagen.

Trouwens deze jongen kwam uit het voormalig Nederlands Indië.

P.J.Dorff

Maastricht