Nieuws/Wat U Zegt
2059611
Wat U Zegt
De Kwestie: F1 in NL

Formule 1 in Nederland? ’Ja! Nee! Zandvoort! Assen!’

Amsterdam - Formule 1 in Nederland: ja, het kan. En nee, het moet niet. En als we dan toch… dan maar in Zandvoort, of nee, in Assen… Maxmania mag dan door ons land razen, dat wil niet zeggen dat iedereen staat te juichen bij het idee van een F1-race in ons land(je). Laat staan dat we het eens worden over wáár dat dan zou moeten gebeuren.

Te beginnen met de tegenstanders - en dat zijn er best wat. Zij wijzen vooral op de nadelige (milieu)-effecten van het Formule 1-circus. frederiquedujardin118 zegt bijvoorbeeld: „Willen we iets aan het milieu doen, dan zullen we uiteindelijk met dit soort ongein als eerste moeten stoppen. Een hoop herrie en luchtvervuiling.” En Kees_1001 ziet de rekening al op de deurmat vallen: „Racen, vliegen, zware industrie… het kan allemaal niet op, zolang de burger maar klimaatneutraal wordt en hiervoor de hoofdprijs gaat betalen.” Dus, zegt poesje44852: „Laat de F1 toch lekker in België. Rijden we daar gewoon naartoe. Scheelt files, CO2 en gezeik.”

Dat neemt niet weg dat een aanzienlijke groep bezoekers van Telegraaf.nl datzelfde lawaaiige, extravagante, maar ook glamoureuze en spannende evenement maar wat graag ziet komen. Jean B vat dat het kortste samen: „Mooi toch, als dat komt?” En daar is dannyvdmoo334 het hartgrondig mee eens, maar die ziet beren op de weg: „Absoluut! Moet weer komen. Maar die ouwetjes verzieken het voor de rest in hun te dure flat aan de kust.” Daarmee verwijst hij kennelijk naar de Zandvoort-pensionado’s, de uitgewerkte Nederlanders die van hun spaarcentjes een flatje hebben gekocht aan de Zandvoortse boulevard en mogelijk helemaal niet zitten te wachten op ’een bak herrie’ in hun dorp.

En bovendien, zo signaleert een grote groep reageerders, heeft Zandvoort nog wel wat uitdagingen: het circuit is verouderd en de toegang tot de badplaats slibt op de eerste de beste zomerdag al compleet dicht. Laat staan in een Formule 1-weekend.

"In Drenthe is er meer steun voor het evenement en Assen is goed bereikbaar"

non refert quis, sed quid dicam – los vertaald met ’het maakt niet uit wie het zegt, maar wat er wordt gezegd’ – vindt dan ook: „Die Formule 1 races kunnen in Zandvoort alleen in de winter georganiseerd worden. In de rest van het jaar en vooral in de zomer is de badplaats nu al stampvol.” Hij (of zij) concludeert dan ook: „Een extra reden om voor Assen te kiezen. In Drenthe is er meer steun voor het evenement en Assen is goed bereikbaar. Parkeerproblemen kennen ze daar ook niet.”

En daarin is AstridR een medestander: „Iedereen doet vreselijk z’n best om toeristen juist weg te krijgen uit Amsterdam en dan zouden we een evenement ’Amsterdam aan zee’ moeten toevoegen? Nee, Jan (Lammers, red.)… Zandvoort mag dan historisch dè plek zijn voor F1, maar Assen is op alle fronten veel beter.” En ook Mort vindt Assen een betere keus: „Gezien de infrastructuur. Gauw naar Nederland halen, die F1.”

Berexstone maakt de locatie niet zoveel uit, al kent hij Zandvoort beter: „Op Zandvoort ben ik al verschillende keren geweest met Ferrari’s en Lamborgini’s tijdens Italiaanse autodagen en dergelijke. In Assen nog nooit. Van mij mag de Formule 1 Nederland gaan aandoen.”

Dat zegt jvandenberg ook: „Als het gaat om lawaai, laat dan al die pestherrie-festivals verdwijnen die herrie schoppen tot diep in de nacht. (…) Laat de Formule 1 gauw naar Assen komen - daar is ruimte genoeg en het circuit is topmodern. Als België of zelfs Monaco het kan, dan wij zeker.”

En toch… en toch, vlak Zandvoort niet uit, zegt H.IJ.: „Als racefan - van zowel Formule 1 als de kartsport - zou het welkom zijn als het spektakel weer terugkomt in… Zandvoort! Mede ook voor het toerisme. Vier à vijf dagen volop reuring in Zandvoort. Daarvan profiteert ook Amsterdam. Waar de organisatie ook naar kijkt is de entourage eromheen en dat is in Zandvoort rijkelijk aanwezig. Dus laat het maar komen.”

De Kwestie: F1 in NLLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover