Nieuws/Wat U Zegt
206049
Wat U Zegt

’Niet werken tijdens ramadan’

Iedereen kan bedenken dat vasten, vooral tijdens warme dagen, zijn tol eist. Daar moeten werkgevers rekening mee houden tijdens ramadan, zegt Frans Boomer. REAGEER

Annemarie van Gaal had in haar column van 20 juni de moed vraagtekens te zetten bij het het hete hangijzer de ramadan. De ramadan is normaal gesproken een maand waarin moslims tot bezinning komen en aandacht wordt geschonken aan verdraagzaamheid, vrijgevigheid, liefdadigheid en saamhorigheid. Maar juist in deze maand komen moslims negatief in het nieuws door rellen en brandstichtingen

Ieder mens met maar een beetje gezond verstand zal begrijpen dat vasten, niet eten en drinken, vooral in deze maand met extreem veel uren licht en veel warme dagen het uiterste vraagt van de concentratie en de zelfbeheersing van moslims. Moslims met fysieke beroepen zoals schoonmakers, bouwvakkers en havenarbeiders kunnen door een vocht- en voedseltekort uitgeput raken en zelfs flauwvallen.

Moslims met beroepen waarbij uiterste concentratie nodig is, zoals artsen, chirurgen en verpleegkundigen kunnen door concentratieverlies grote fouten maken, waarvan de aan hen toevertrouwde patiënten het slachtoffer zijn. Het werken op een lege maag en uitdroging van het lichaam, kan ook leiden tot onbezonnen en onverdraagzaam gedrag.

Ik vind dat werkgevers in sommige gevallen islamitische werknemers tegen zichzelf en anderen in bescherming moeten nemen, door hen te verbieden hun verantwoordelijke werk voor te zetten met een verzwakte conditie en concentratie. Bezinnen kun je pas in alle rust zonder druk van buitenaf en bij voorkeur in je eigen omgeving.

Frans Boomer

Nieuwegein