Nieuws/Wat U Zegt
2072600383
Wat U Zegt

’Nutri-Score niet altijd gezonde keus’

Albert Heijn gaat gezondheidslabels A (gezond) tot en met E (ongezond) invoeren.

Bij ah.nl krijgt biefstuk een A-label, vreemd. Volgens het Voedingscentrum mogen we maar max 300 gram per week rood vlees eten, vlees van runderen, varkens en schapen. De meeste Nederlanders eten veel meer, mannen 60 procent te veel.

Het Voedingscentrum stelt: Eet je veel rood vlees, dan heb je meer kans op darmkanker, beroerte en suikerziekte. Alle vleeswaren zoals ham, paté en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en vet vlees zoals spek, gehakt en lamsvlees heeft het Voedingscentrum buiten de Schijf van Vijf gezet: niet gezond!

Gelukkig scoren rookworst, spek en zoete spareribs inderdaad de ongezonde E, gehakt, ham en hamburgers een D. Bijna alle vleesvervangers krijgen een A of B-label, 2-4 labelsprongen gezonder dan de vleesvarianten. Weinig mensen zullen hun favoriete vleesstukje minder eten dankzij het label, alleen een vleesheffing zal ongezond gedrag fors veranderen. De Duitse landbouwminister gaat het doen, die van ons ook? Op een heel gezond nieuwjaar, ook zonder reclame voor labels D en E graag.

Jeroom Remmers,

Amsterdam