2120411
Wat U Zegt

’Maffia-toestanden in politiek Italië’

Het echte probleem van Italië is niet de enorme schuldenlast, maar de voortdurende onderlinge maffia-achtige machtsstrijd van politici, stelt Otto C. Tempelaars.

Angela Merkel is niet bereid de Italiaanse schuldenlast van 250 miljard euro aan Duitsland kwijt te schelden.

Een volkomen terechte beslissing van de Duitse bondskanselier, omdat in een land als Italië, waar bijna elk jaar een nieuwe regering wordt gevormd, een volledig gebrek is aan een langetermijnvisie. Dat komt doordat er een machtsstrijd heerst waarbij iedereen de hoogste positie wil innemen, zonder enige extra inspanning te leveren om het land op langere termijn stabiel te maken.

Wat dat betreft is het niet zo verwonderlijk dat er zo veel maffiafamilies in dit land bestaan, die zowel binnen als buiten de politieke arena hun invloed kunnen uitoefenen.

Nederland moet er natuurlijk alles aan doen om de internationale kwalificatie van narcostaat kwijt te raken, maar Italië zal er alles aan moeten doen om de maffia geen invloed meer te laten uitoefenen op zowel de vorming als de werkwijze van een regering. Opdat politici op een legale en vrije manier hun werk kunnen doen in het belang van de Italiaanse bevolking.

De Italiaanse charme alleen, zoals Berlusconi al jaren probeert uit te stralen, is niet voldoende om een land goed te kunnen leiden. De echte schuldenlast ligt hierin en dat heeft Angela Merkel goed begrepen.

Otto C. Tempelaars, Heemstede